x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate De la stres, la leucocite şi infarct. La fiecare 30 de minute, un roman suferă o criza cardiacă

De la stres, la leucocite şi infarct. La fiecare 30 de minute, un roman suferă o criza cardiacă

de Magda Marincovici    |    24 Iun 2014   •   19:32
De la stres, la leucocite şi infarct. La fiecare 30 de minute, un roman suferă o criza cardiacă
Sursa foto: Thinkstock

În premieră, a fost demonstrată legătura biologică între stres şi inflamarea vaselor de sânge care stă la baza apariţiei infarctului miocardic. De mult, se ştia că stresul, chiar de mică intensitate, este un duşman al inimii noastre, reuşind sa taie aproape 20% din speranţa noastră de viaţă. Dar iată că, recent, cercetătorii de la Facultatea de Medicină Harvard (SUA) au descoperit legătura biologică existentă între stresul cronic şi infarctul miocardic. Stresul alertează «mecanismul nostru de luptă» care constă într-un surplus de adrenalină trimis spre inimă, ceea ce provoacă o creştere a fluxului de sânge. În aceste momente, organismul nostru are două soluţii: să se bată, să ţină sub control stresul, ori să lase armele jos, cedând ameninţării stresului. În acest timp, inclusiv stresul trimite semnale spre sistemul nostru imunitar, care se vede în situaţia de a spori producţia de globule albe. Din păcate, acest spor continuu de leucocite determină o inflamare a arterelor care le poate pune la grea încercare, mai ales dacă acestea sunt deja «bolnave». Adică, dacă arterele sunt afectate de ateroscleroză. În pereţii arterelor se depun colesterolul şi grăsimile aflate în exces în sânge. Aceste depozite se suplimentează cu calciu, formându-se ceea ce se numeşte placă de aterom. Aceste plăci împiedică circulaţia normală a sângelui prin  artera afectată. Când arterele, şi aşa îngustate, sunt obligate să facă faţă şi inflamării, pot să apară leziuni, desprinderea unor plăci şi intrarea acestora în circuitul sanguin, întrunindu-se condiţiile pentru declanşarea unei crize cardiace. Acesta este scenariul descris de echipa de specialişti a doctorului Matthias Nahrendorf care au observat, la pacienţii de la Spitalul General din Massachussets, că, atunci când sunt expusi în mod constant stresului cronic, ei prezentau procente alarmante de globule albe în sânge. Mergând mai departe cu cercetările, specialiştii coordonaţi de dr. Nahrendorf au mai stabilit că acelaşi fenomen este întâlnit şi la rozătoarele supuse unui stres cronic.

De atfel, stresul este implicat în apariţia multor tulburări şi boli severe: reduce capacitatea de memorare, agravează reacţiile aleregice, dar, în mod special, este cauza crizei cardiace şi a accidentului vascular cerebral. În prezent, cercetătorii de la Harvard sunt preocupaţi de obţinerea unui antidot care să inhibe producţia de globule albe în caz de stres cronic. Potrivit Fundaţiei Române a Inimii, îara noastră se plasează pe locul al treilea, la nivel global, în privinţa mortalităţii din cauze cardiovasculare. Concret: la fiecare 20 de minute, un român este victima unui accident vascular cerebral şi la fiecare 30 de minute, un român sufera un infarct.


×
Subiecte în articol: infarct