x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Din ciclul „Temerile românilor”: donarea de sânge aduce boli.

Din ciclul „Temerile românilor”: donarea de sânge aduce boli.

de Magda Marincovici    |    14 Iun 2011   •   21:00

Lipsa timpului si teama de boli sunt prin­cipalele cauze pentru care ro­ma­nii nu doneaza sange, sustine un studiu dat publicitatii ieri cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de San­ge. Doctorul Andi Rosin, directorul ge­­neral al Institutului National de Transfuzie Sangvina, spune ca intr-ade­var lipsa de timp este un motiv real, in conditiile in care multi romani tre­buie sa parcurga zeci de kilometri pa­na la resedinta de judet unde se do­neaza sange.

De aceea, periodic, Ins­titutul National de Transfuzie Sangvina organizeaza colecte mobile si a marit cu cinci autobuze parcul auto, pentru a veni in intampinarea doritorilor de a dona sange. Cat pri­ves­te teama de boli invocata de ro­mani pentru a nu dona sange, docto­rul Andi Rosin o pune pe seama lipsei de educatie. Din pacate, o at­i­tudine mai frecventa la persoane cu studii su­perioare, care au profesii de forma­tori de opinie. Potrivit studiului, 46% dintre ro­mani isi mo­ti­vea­za ab­­senta de la do­na­rea de sange prin lip­sa timpului li­ber, iar 44%, prin teama de a contacta diverse boli in tim­pul do­narii. 47% din­tre respondentii care au do­nat san­ge sustin ca au facut-o din con­vingere, 44% pentru cu­noscuti si 12% pen­tru beneficii­le acordate do­natori­lor (bonurile de ma­sa si reduce­ri la transportul in comun).

Pe plan mondial, inclusiv in Ro­mania, oferta de sange nu face fata ce­rerii. Una dintre explicatii sunt chiar progresul continuu al medici­nei si descoperirea de noi tehnici me­di­ca­le care presupun cantitati mari de san­ge. Astfel, in urma cu doua de­ce­nii, transplantul de ficat era teorie. Azi, este o interventie chirurgicala cu­renta, care necesita intre 5 si 40 de pungi de concentrat eritrocitar, spune doc­torul Andi Rosin. Din experienta ca pacient sau ca apartinator, in ma­joritatea lor (93%), romanii stiu ca exis­ta o criza de sange in spitalele din tara noastra si 59% doresc sa se im­plice voluntar intr-o campanie de do­nare de sange. In fiecare luna, 30 de spitale si 8.000 de vieti depind de cen­trul de transfuzii si de fiecare pun­ga de sange donata. In 2010, in tara nostra au fost inregistrate doua mili­oa­ne de donatori si 400.000 de do­nari, in crestere comparativ cu 2009.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate