x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Doar 30% dintre dentişti au contracte cu casele de asigurări

Doar 30% dintre dentişti au contracte cu casele de asigurări

de Magda Marincovici    |    28 Iun 2011   •   12:45

Medicul de medicina dentara prefera sa nu mai lucreze cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) din cauza birocratiei. Astfel, doar pentru 30% dintre stomatologi CNAS reprezinta o sursa de venit secundar, relev` cercetarea de piata 'Practici curente din domeniul ergonomiei, preventiei si managementului in stomalogie, realizata de Societatea Romana de Ergonomie Dentara (SRED). Potrivit acestei cercet`ri, abordarea principiilor ergonomice dentare in cabinet este influentata puternic de varsta medicului. In acest sens, medicii mai tineri sunt mai receptivi si respecta aceste principii. Cele mai multe probleme de sanatate raportate de catre medici sunt legate de afectiuni ale coloanei vertebrale care arata lipsa de aplicare a regulilor ergonomice corecte.

Studiul mai arata ca preventia dentara este prezenta in practica curenta la toate nivelurile, procedurile de baza fiind executate de majoritatea medicilor dentisti din Romania. De altfel, peste 80% dintre medici considera ca pot influenta riscul carios si parodontal al pacientilor prin metode de preventie ceea ce, probabil, va muta focusul medicinii dentare de la restaurare la preventie, cu efect benefic asupra sanatatii orale din Romania.

In tara naostra, dentistul doreste, pe cat posibil, evitarea birocratiei, ceea ce explica si procentul mic al celor care lucreaza cu CNAS. Astfel, CNAS reprezinta o sursa de venit secundar doar pentru 30% dintre medicii stomatologi.

Studiul a fost efectuat pe un lot de 300 de medici de medicina dentara, manageri de cabinete private), reprezentativ pentru cele cinci regiuni de dezvoltare acoperite in proiect (Bucuresti, Bucuresti-Ilfov, Iasi, Constanta, Timisoara.

Incepand cu finele lui 2008, odata cu intrarea tarii noastre in criza economica, numeroase cabinete au devenit neprofitabile, provocand scaderea veniturilor medicilor stomatologi, sau chiar inchiderea cabinetelor, ceea ce a condus la un adevarat exod al specialistilor in tarile occidentale, in conditiile in care statul roman cheltuie cu un student aproximativ 7.100 lei/an, iar cu un medic rezident in jur de 14.910 lei/an. In Romania sunt inregistrate aproximativ 11.000 de cabinete de stomatologie si 2.200 de laboratoare de tehnica dentara.

×