x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Explicaţie biologică pentru sensibilitatea la gluten

0
08 Aug 2016 - 20:30

Noi cercetări confirmă că persoanele cu sensibilitate la gluten au o barieră intestinală slăbită, ceea ce duce la un răspuns al sistemului imunitar după consumul de grâu şi alte cereale conexe.

Rezultatele unui nou studiu, care a fost condus de cercetătorii de la Centrul Universitar Medical din Columbia (CUMC), au fost raportate în ziarul Gut. Cercetările studiului explică de ce oamenii care nu au alergie la grâu sau cei care nu suferă de boală celiacă au totuși o varietate de simptome gastro-intestinale și extra-intestinale, după consumul de grâu și alte cereale conexe.

"Studiul nostru arată că simptomele raportate de către persoanele cu această afecţiune nu sunt imaginate, aşa cum unii oameni au sugerat", a declarat co-autorul studiului, Peter H. Green, directorul Centrului de Celiachie. "Asta demonstrează că există o bază biologică pentru aceste simptome într-un număr semnificativ dintre acești pacienți."

Boala celiacă este o tulburare autoimună  în care sistemul imunitar atacă mucoasa intestinului subțire celui susceptibil genetic de sensibilitate la glutenul din grâu, secară sau orz; ceea ce conduce la o serie de simptome gastrointestinale, inclusiv dureri abdominale, diaree și balonare.

Cercetătorii au luptat pentru a determina de ce unii oameni, cărora le lipsesc anumite caracteristici ale bolii celiace, au simptome gastro-intestinale, precum şi anumite simptome extra-intestinale, cum ar fi oboseală, dificultăţi cognitive  sau tulburări ale stării de spirit, după consumul de alimente care conțin grâu, secară  sau orz.

O explicație pentru această afecţiune, numită şi sensibilitate la gluten non-celiacă, este că expunerea la aceste produse declanșează lupta sistemului imunitar împotriva glutenului ingerat. Nu există încă nici un biomarker pentru această afecţiune, dar se estimează că afectează aproximativ 1% din populaţie sau 3 milioane de americani, aproximativ aceeaşi valoare ca cei cu boala celiacă.

În noul studiu, echipa CUMC a examinat 80 de persoane cu sensibilitate la gluten non-celiacă, 40 de persoane cu boala celiacă şi 40 de personae sănătoase. În ciuda daunelor intestinale extinse asociate cu boala celiacă, markeri de sânge ce activează sistemului imunitar nu au crescut la grupul cu boala celiacă. Acest lucru sugerează că răspunsul intestinal imun la pacienţii celiaci este capabil să neutralizeze microbi sau componente microbiene care pot trece prin bariera intestinală slăbită, prevenind astfel un atac împotriva moleculelor imunostimulatoare.

Grupul cu sensibilitate la gluten a reacţionat semnificativ diferit. Ei nu au avut celulele T citotoxice intestinale observate la pacienţii cu boala celiacă, dar au avut un marker de leziuni celulare intestinale care a corelat cu markeri serologici ai activării sistemului imunitar. Rezultatele sugerează faptul că activarea sistemului imunitar la această afecţiune este legată de mutarea componentelor microbiene şi dietetice din intestin în circulație, cauzând deteriorarea celulelor intestinale și slăbirea barierei intestinale.

Pacienții cu sensibilitate la gluten care au urmat timp de 6 luni un regim alimentar care a exclus grâul şi cerealele conexe, au fost capabili de a aduce la normal nivelul  de activare a sistemului imunitar.

Doctor Alaedini a adăugat că "Potrivit datelor, în viitor, vom putea fi capabili de a utiliza o combinaţie de biomarkeri pentru a identifica pacienţii cu sensibilitate de gluten non-celiacă, precum și pentru a monitoriza răspunsul la tratament."

În studiile viitoare ale acestei afecţiuni, Alaedini şi echipa sa urmează să investigheze mecanismele responsabile pentru declanșarea daunelor intestinale și ruptura barierei epiteliale, pentru a caracteriza în continuare răspunsurile sistemului imunitar.


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Explicația psihoterapeutului despre pandemia Covid-19: Oamenii au nevoie de certitudini pentru a-și recâștiga optimismul

Explicația psihoterapeutului despre pandemia Covid-19: Oamenii au nevoie de certitudini pentru a-și recâștiga optimismul
Frica, teroarea, panica sunt mai prezente ca niciodată mai ales acum când acest virus se răspândește atât de rapid. Ne temem de ceea ce ne rezervă ziua de mâine iar informația negativă contribuie enorm la frica...

CORONAVIRUS – Virusolog OMS: 10% dintre cei aflați la terapie intensivă în Italia sunt oameni tineri

CORONAVIRUS – Virusolog OMS: 10% dintre cei aflați la terapie intensivă în Italia sunt oameni tineri
Galerie Foto Cu siguranță, fiecare dintre noi se întreabă cât va mai dura această criză provocată de coronavirus și când va reveni viața la normal. Ce trebuie să știți încă de la început, dacă nu cumva știți...

Covid-19 – 6 lucruri cu care trebuie să rămânem după criza coronavirus

Covid-19 – 6 lucruri cu care trebuie să rămânem după criza coronavirus
Această criză provocată de coronavirus cu siguranță a bulversat planeta, a luat pe nepregătite chiar și state puternice și ne va schimba într-un fel sau altul viețile. Cu speranța că o vom depăși curând ș...

5 ponturi ca să nu te îngrași când stai mai mult în casă, ba chiar să slăbești câteva kg

5 ponturi ca să nu te îngrași când stai mai mult în casă, ba chiar să slăbești câteva kg
Am auzit multă lume plângându-se că s-a îngrășat, măcar puțin, de când libertatea de mișcare ne-a fost limitată odată cu această criză provocată de coronavirus. Pe de o parte fiindcă se mișcă mai...

Tuberculoza la copii și adulți – simptome, tratament, profilaxie

Tuberculoza la copii și adulți – simptome, tratament, profilaxie
Iată care sunt principalele semne care trebuie să te alerteze, ca să mergi imediat la medic: Tuse care durează trei sau mai multe săptămâni Tuse cu sânge Dureri toracice sau dureri în timpul respirației...

Când apelăm la infiltrațiile cu acid hialuronic?

Când apelăm la infiltrațiile cu acid hialuronic?
Infiltrații cu acid hialuronic, pentru tratarea artrozelor – de ce este indicată această metodă? –Se știe că acidul hialuronic este un component natural al lichidului sinovial prezent în genunchi ca și în al...

Gastrita – cauze, simptome, diagnostic, tratament

Gastrita – cauze, simptome, diagnostic, tratament
Ce este gastrita? Gastrita este o inflamație acută sau cronică a mucoasei gastrice caracterizată prin ulcerații superficiale ale mucoasei. Gastritele cronice sunt induse în special de o bacterie, Helicobacter...

Colegiul Farmaciștilor: Cel mult două cutii de paracetamol vor fi vândute unei persoane

Colegiul Farmaciștilor: Cel mult două cutii de paracetamol vor fi vândute unei persoane
Colegiul Farmaciștilor din România cere membrilor săi să nu elibereze mai mult de două cutii de paracetamol pentru o singură persoană pentru a preîntâmpina lipsa acestuia de pe piață Cererea...

Mişcarea e utilă în diabet, chiar dacă stăm în casă

Mişcarea e utilă în diabet, chiar dacă stăm în casă
Un reputat medic diabetolog îmi spunea că, în tratarea diabetului, 70% ca importanţă îl are regimul alimentar, în proporție de 20% eficienţa vine de la mişcare şi 10% din medicaţie.   În lumina...

SUA a autorizat folosirea medicamentului antimalarie pentru tratarea coronavirusului

SUA a autorizat folosirea medicamentului antimalarie pentru tratarea coronavirusului
Autoritatea de Reglementare a Medicamentelor din SUA (FDA) a autorizat folosirea în spitale a clorochinei şi hidroxiclorochinei ca tratamente împotriva coronavirusului, relatează AFP. Clorochina este...

Societatea civilă din Italia cere guvernului să permită copiilor să iasă din case. Aceștia stau închiși de circa o lună

Societatea civilă din Italia cere guvernului să permită copiilor să iasă din case. Aceștia stau închiși de circa o lună
Asociaţiile de psihologi, educatorii şi părinţii au cerut guvernului italian să le permită copiilor să iasă măcar o oră pe zi în aer liber, transmite EFE. Aceștia stau închisi în case de circa o lună. ...
Serviciul de email marketing furnizat de