x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Flora intestinală şi obezitatea

Flora intestinală şi obezitatea

de Magda Marincovici    |    29 Aug 2013   •   18:20
Flora intestinală şi obezitatea
În tubul digestiv al omului sunt peste 100.000 miliarde de bacterii, ce cântăresc aproape două kilograme
Persoanele obeze care au mai puţine bacterii intestinale prezintă un risc mai mare de diabet, boli cardiovasculare, colesterolemie etc. Această descoperire ar putea să ajute la prevenirea acestor boli într-o măsură mai mare, potrivit unor studii apărute recent. Este vorba de două studii, publicate în revista Nature, efectuate în Danemarca şi în Franţa, coordonate de Institutul Naţional de Cercetări Agronomice din Franţa şi realizate de specialişti francezi şi din alte ţări.
Concret, această descoperire deschide calea realizării unor markeri specifici unor bacterii cu scopul de a identifica persoanele aflate la risc şi unor noi terapii bazate pe bacterii pentru a lupta contra luării în greutate”, precizează pentru AFP Stanislas Dusko Ehrlich, director în cadrul  Institutului Naţional de Cercetări Agronomice din Franţa, citat într-un articol apărut recent în ediţia online a cotidianului Le Point. Cele două studii au reuşit să diferenţieze grupul persoanelor cu floră intestinală “săracă” şi grupul persoanelor cu floră intestinală “bogată”.
Comparând cele două grupe, cercetătorii au stabilit că persoanele “sărace” în bacterii intestinale (360.000 gene microbiene în medie, faţă de 580.000, la persoanele “bogate” în asemenea bacterii) prezintă un risc mai important de a dezvolta boli metabolice cum este execesul de colesterol sau diabet, dar şi boli hepatice şi cardiovasculare, chiar unele cancere.
Autorii studiilor au identificat şase specii de bacterii capabile de a diferenţia persoanele care au floră intestinală “săracă” sau “bogată”, cu precizie de 95%. La persoanele care au luat în greutate în perioada studiilor, opt specii de bacterii fie erau lipsă, fie erau în cantităţi mici “ceea ce ar putea sugera că ele joacă un rol protector contra supraponderalităţii”, subliniază M. Ehrlich. Totuşi, specialiştii recunosc că mai sunt necesare studii pentru confirmarea acestor descoperiri.

Tubul digestiv al omului găzduieşte aproape 100.000 miliarde de bacterii, care cântăresc în total, aproximativ două kilograme. Aceste microorganisme sunt implicate activ în descompunerea în compuşi a alimentelor ingerate. Totodată, aceste microorganisme sunt parte componentă a sistemului imunitar natural, contribuind la protejarea organismului nostru de atacul agenţilor patogeni şi de infecţii.

Obezitatea este o boală cu multe cauze: genetice, dar şi legate de stilul de viaţă haotic, alimentaţia dezechilibrată etc. În ultima perioadă, din ce în ce mai multe studii arată că variaţiile la nivelului genomului global al tuturor bacteriilor care colonizează organismul nostru ar putea avea un rol major în apariţia obezităţii.
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii,  până în 2015, la nivel global, peste 700 milioane de persoane vor suferi de obezitate.


×
Subiecte în articol: obezitate