x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Glaucomul este o urgenţă: presiunea poate distruge nervul optic

Glaucomul este o urgenţă: presiunea poate distruge nervul optic

de Florin Condurateanu    |    27 Apr 2020   •   18:30
Glaucomul este o urgenţă: presiunea poate distruge nervul optic

Când omul începe să vadă în ceaţă, e semn că cristalinul şi-a pierdut transparenţa, a devenit rigid şi se impune operaţia de cataractă. Iar operaţiile în glaucom, ca şi tratamentul cu coliruri vizează scăderea presiunii mari din ochi.

 

În cazul cataractei nu există altă soluţie decât operaţia, se scoate cristalinul care şi-a pierdut transparenţa şi este înlocuit cu un cristalin artificial. Tipul cristalinului şi dioptria lui sunt alese doar de medicul care face operaţia. Explică operaţiile la ochi colonel doctor în rezervă, medic primar Gheorghe Anghel. Acum o vreme în operaţia de cataractă se scoteau şi capsula, şi cristalinul. Azi se scoate doar cristalinul, capsula se păstrează. Se introduce un vârf tăietor, care macină cu ultrasunete cristalinul şi îl absoarbe. Urmează introducerea noului cristalin cu un ac, cristalinul este asemănător cu un trabuc, foiţe răsucite. Pacientul nu este internat, operaţia durează circa un sfert de ceas, noul cristalin în mod normal trebuie să reziste tot restul vieţii. Revine vederea de dinainte. Glaucomul este o urgenţă, presiunea în ochi e prea mare, poate distruge nervul optic. Hipertensiunea oculară vine din prea mult lichid în umorul apos şi din evacuarea necorespunzătoare a acestul lichid. Picăturile în ochi au rolul de a frâna surplusul de lichid şi de a uşura eliminarea acestui plus de lichid prin plasa de la coada ochiului. Colirurile se adresează acestor deziderate, se pun în ochi zilnic, la ore fixe. Când tratamentul cu picături în ochi nu dă rezultate satisfăcătoare, se fac operaţii. Se desfundă cu laser ochiurile plasei înfundate cu sânge pentru a se scurge surplusul de lichid.

 

Când irisul blochează unghiul plasei de la colţul ochiului, se face o intervenţie chirurgicală. După tratamentul şi operaţia în glaucom nu se redobândeşte vederea de dinainte, dar se frânează deteriorarea.

 

 

 

×