x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Încearcă un maraton virtual, pentru o experiență aparte

Încearcă un maraton virtual, pentru o experiență aparte

24 Feb 2022   •   18:00
Încearcă un maraton virtual, pentru o experiență aparte

Îți place să alergi și deja ți-ai făcut o obișnuință din această activitate. Nu doar că ai căpătat o mai bună condiție fizică, ai reușit să mai scapi și de kilogramele în plus, dar ești mult mai sănătos. Înainte de pandemie, obișnuiai să mai participi la unele curse organizate pentru amatori.

Acum însă, lucrurile s-au schimbat mult, și îți lipsește bucuria de a participa la astfel de competiții. De aceea, avem pentru tine o provocare: alearga spre cele mai tari experiente cu maraton virtual.

Ce este un maraton virtual?

Maraton virtual? Ce înseamnă? Probabil că acestea au fost cele două întrebări care ți-au venit automat în minte atunci când ai citit rândurile de mai sus. Este vorba despre un eveniment sportiv, în cadrul căruia participanții se înregistrează pentru a alerga distanța completă a maratonului. Toți cei care s-au înscris vor alerga la o dată anume, sau într-un interval temporar oriunde s-ar afla. Poți alerga pe unde îți face plăcere, în parc, pe câmp, pe piste profesioniste și multe altele.

Cum funcționează un maraton virtual?

De regulă, cele mai multe curselor virtuale de acest gen funcționează pe baza acelorași principii: participanții selectează distanța, se înscriu, plătesc taxa de înregistrare și gata. După ce au încheiat cursa, toți participanții trebuie să își posteze online timpii pe care i-au înregistrat, după care apoi vor primi, prin poștă, o medalie care să le demonstreze meritele.

Cum pot participa la o cursă de maraton virtual?

Dacă și tu ești tentat să participi la o experiență de acest gen, trebuie să știi că este foarte ușor să treci la fapte. Caută pe internet locatii web unde poti afla când are loc următorul maraton virtual. Vezi care sunt cursele pe placul tău, și apoi înregistrează-te pentru a participa. Respectă condițiile impuse de organizatori și termină cursa. Monitorizează-ți timpii pe care îi poți trimite, mai apoi, organizatorilor maratonului. În scurt timp, vei primi medalia care te va ambiționa să mergi mai departe pe acest drum. 

De ce ar trebui să alergăm mai mult

Mulți dintre noi sunt conștienți de efectele benefice pe care mișcarea le aduce în viața noastră, dar cu toate acestea nu găsim în noi motivația necesară de a nu mai amâna momentul și a începe chiar acum. Specialiștii sunt de părere că acest obicei sănătos contribuie enorm la sănătatea noastră fizică, dar și mentală. Vei reuși să mai scapi de excesul ponderal, vei reduce nivelul de stres, stările de anxietate, dar îți vei rezolva și problemele cu somnul care îți făceau probleme în ultima vreme.

Ușor de zis, greu de făcut! De aceea, pentru a-ți veni în ajutor, avem pentru tine cinci metode care să te facă să alergi mai ușor, și mai ales, cu plăcere.

Fă-ți un plan!

Ceea ce te ajută enorm este faptul că îți faci un plan de la bun început. Și, mai ales, nu încerca de prima dată să faci performanță. În primele două-trei săptămâni până te obișnuiești cu noua schimbare din viața ta, cel mai probabil stilul tău de a alerga va semăna mai mult cu un mers alert. Nu te descuraja, chiar dacă pe lângă tine trec alte persoane care aleargă mult mai repede și mai corect. La început, și ei au fost la fel, dar acum au evoluat, așa cum probabil o vei face și tu. Nu renunța, pentru că aceasta este cel mai ușor. Fă-ți o agendă în care să notezi planul, iar apoi, cât ai reușit să alergi în fiecare zi, ce timpi ai înregistrat. Vei fi foarte mulțumit să vezi că pe măsură ce timpul trece vei alerga tot mai bine, mai mult. Și timpii pe care îi vei înregistra vor fi mult mai buni.

Găsește-ți un scop!

Ceea ce te ajută enorm să îți stabilești un scop, pentru că astfel ai o motivație reală pentru a nu renunța. Pune-ți în gând, de exemplu, ca în decurs de trei luni, să poți alerga 3 kilometri fără să te oprești. Evident, motivația ta poate fi cu totul alta. Va fi mult mai simplu să te motivezi să evoluezi de la o zi la alta, pentru că ești mult mai aproape de scopul propus! Atenție însă: nu-ți stabili țeluri prea mari de ajuns încă de la început, mai ales că până acum singura ta mișcare era să mergi din sufragerie și până la bucătărie!

Schimbă-ți stilul alimentar

Degeaba încerci să alergi din răsputeri dacă vii acasă și mănânci multe prăjeli, produse fast food  și altele asemănătoare. Prin urmare, fă unele schimbări și în ceea ce privește stilul tău alimentar. Redu dulciurile, produsele de patiserie, introdu mai multe fructe și legume proaspete în dieta ta, lasă deoparte sucurile carbogazoase, energizantele, alcoolul și țigările. Evident, fă aceste schimbări treptat, pentru că este posibil ca o schimbare bruscă să fie destul de greu de suportat de către organism. Nu uita că ai nevoie și de o mai bună hidratare, iar apa plată și ceaiurile neîndulcite sunt perfecte în acest sens!

Odihnește-te suficient!

Ai grijă și la odihnă! Este o recomandare mai importantă decât crezi! Organismul are nevoie de 7 – 8 ore de somn pe noapte pentru a se reface, așa că nu încerca să trișezi. Ce-i drept, faptul că ai început să alergi te va face să dormi mai bine, așa că nu ar trebui să fie o problemă!

Fii flexibil!

Chiar dacă ți-ai propus să alegi zilnic 800 de metri, să zicem, asta nu înseamnă că în fiecare zi vei reuși să îndeplinești acest barem. Cu toții mai avem și zile proaste, și de aceea fii atent la nevoile organismului. Nu confunda oboseala cu senzația de rău! Treptat-treptat, te vei obișnui și chiar vei evolua!

×