x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Infarctul se vede pe faţă?!

Infarctul se vede pe faţă?!

de Magda Marincovici    |    18 Noi 2012   •   17:28
Infarctul se vede pe faţă?!
Sursa foto: Boguslaw Mazur/Getty Images/Hemera
Calviţie, depozite de grăsime pe pleoape, lobii urechilor cu aspect ridat, semne care ar putea indica afecţiuni ale inimii

Unele semne fizice de îmbătrânire ale pielii ar putea să semnaleze creşterea riscului de infarct şi a altor boli cardiovasculare, atrage atenţia un studiu danez prezentat la congresul anual al Asociaţiei Americane de Cardiologie. Calviţie, tâmple dezgolite, depozite galbene şi pline de grăsime pe pleoape, lobii urechilor cu aspect ridat... sunt câteva semne care pot indica faptul că suntem expuşi riscului unor boli ale inimii. Studiul a fost realizat la Universitatea din Copenhaga şi a constat în monitorizarea aproximativ 35 de ani a 10.885 de pacienţi – femei şi bărbaţi. La persoanele care prezentau cel puţin trei dintre semnele fizice amintite riscul de boli ale inimii creşte cu aproape 40%, iar cel de atac cardiac, cu 57%. Aceste semnele vizibile de îmbătrânire reflectă vârsta fiziologică sau biologică a pacientului, însă sunt independente de vârsta oficială, precizează profesorul Anne Tybjaerg-Hansen, principalul autor al studiului şi profesor de biochimie la Universitatea din Copenhaga. La ora actuală, încă nu se ştie cât predispoziţia genetică şi cât factorii de mediu sau stilul de viaţă contribuie mai mult la apariţia acestor afecţiuni cardiace. Dar a verifica prezenţa acestor semne ale îmbătrânirii ar trebuie să facă parte din examenului efectuat de medic, preciază autorul studiului.

Pe de altă parte, profesorul Nieca Goldberg, membru al Asociaţiei Americane de Cardiologie, spune că a ţine sub observaţie aceste semne nu ar trebui să înlocuiască necesitatea de a măsura periodic tensiunea arterială, glicemia sau colesterolul persoanelor cu risc de boli cardiace. De altfel, meritul acestui studiu este de ne a reaminti importanţa examenului fizic complex în prevenirea riscului cardiovascular.

Profesorul Claude Le Feuvre, preşedintele Federaţiei Franceze de Cardiologie, merge mai departe, susţinând că a ne baza pe semnele de îmbătrânire a pielii este nu numai superificial, dar şi periculos.

Pentru profesorul Le Feuvre,  a efectua o prevenţie eficientă a bolilor cardiovasculare este mult mai important decât să aşteptăm instalarea semnelor fizice ale bolii. Deoarce atunci când depozitele de grăsime sunt vizibile la nivelul pleoapelor, fără îndoială că sângele şi arterele pacientului sunt deja îngroşate din cauza excesului de grăsimi.

La orice vârstă se poate face prevenţie pornind de la o cunoaştere completă a factorilor de risc ale bolilor cardiovasculare în funcţie de vârstă, sex, antecedente familiale, tabagism, hipertensiune arterială, diabet, hipercolesterolemie, dar şi de stres, exces ponderal sau sedentarism.

Potrivit Fundaţiei Române a Inimii, măsurile de prevenţie recomandate pacienţilor cu risc major vizează în special schimbarea stilului de viaţă, respectiv renunţarea la fumat, reducerea colesterolului, exerciţiul fizic, consumul a cel putin 4-5 mese de fructe şi legume pe zi, tratamentul optim al pacienţilor cu hipertensiune arterială, dislipidemie şi diabet zaharat.

×