x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Infecţiile respiratorii atacă în forţă. Atenţie! Aerisiţi clasa, biroul, locuinţa pentru a vă proteja de virusurile răcelilor de sezon

Infecţiile respiratorii atacă în forţă. Atenţie! Aerisiţi clasa, biroul, locuinţa pentru a vă proteja de virusurile răcelilor de sezon

de Magda Marincovici    |    03 Oct 2012   •   19:59

Infecţiile respiratorii de sezon sunt mai severe la noi, în special la copii, din cauza a trei mari greşeli pe care le fac părinţii. Îşi înfofolesc odraslele provocându-le transpiraţia. Îi îndoapă cu dulciuri în detrimentul legumelor şi fructelor bogate în vitamine care le întăresc imunitatea. Îi ţin în spaţii neaerisite de teama "curentului”, obligându-i să respire aerul încărcat de microbi cauzatori de răceli. Doctorul Ana Culcer, şeful Clinicii de neonatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, atrage atenţia că sezonul infecţiilor respiratorii a debutat "în forţă” atât la adulţi cât şi la copii. Diferenţele de temperatură proprii lunilor de toamnă sunt cauza unor forme mai severe de infecţii respiratorii la sugari şi vârstnici, mai ales dacă se asociază şi  cu alte suferinţe. Pentru a preveni atacul bacteriilor şi virusurilor cauzatoare de infecţii respiratorii, medicul Ana Culcer ne recomandă să ne vaccinăm, să avem o dietă echilibrată din punct de vedere nutriţional, zilnic să facem mişcare, să profităm de zilele senine, însorite, să ne îmbrăcăm potrivit temperaturilor şi nu datelor din calendar, să evităm aglomeraţiile şi spaţiile neaerisite. 

Medicul Ana Culcer insistă asupra nevoii de a menţine fereastra deschisă cât încă temperaturile ne permit, să aerisim periodic locuinţa, biroul, clasa..., deoarece virusurile şi bacteriile care provoacă infecţii respiratorii de sezon sunt dobândite odată cu aerul respirat.

"Infecţiile aparatului respirator au o frecvenţă ridicată: 2/3 din populaţia generală răceşte minimim o dată pe an, iar la copiii de 10 ani, frecvenţa este de patru răceli într-un an. Aceste infecţii sunt provocate, în majoritatea cazurilor, de virusuri. Prin migrarea ascendentă sau descendentă a patogenilor, primele simptome inofensive se pot complica în sinuzite şi/sau bronşite acute”, spune medicul Ana Culcer. Este foarte bine ca să reţinem faptul că, în această perioadă, virusurile sunt principala cauză a infecţiilor respiratorii. Mai ales părinţii nu trebuie să neglijeze această informaţie şi să nu se grăbească să dea copilului antibiotice pentru că virusurile n-au nici o legătură cu aceste medicamente. Dimpotrivă, copilul poate dezvolta rezistenţă la antibiotice, iar atunci când boala o impune şi medicul chiar le prescrie, există pericolul ca aceste medicamente să nu-şi mai facă efectul.

×
Subiecte în articol: infectii raceala