x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Influența magneziului asupra somnului și anxietății

Influența magneziului asupra somnului și anxietății

de Anastasia Paul    |    18 Apr 2023   •   21:00
Influența magneziului asupra somnului și anxietății
Sursa foto: Hepta

Magneziul este un mineral important pentru organism dar nu te aștepta să facă minuni.

Dacă îți este greu să adormi din cauza unei ușoare anxietăți, atunci este posibil să ai nevoie de suplimente de magneziu

În ultimul timp au apărut tot mai multe articole și videoclipuri despre beneficiile acestui mineral, astfel că s-a creat senzația că poate rezolva aproape orice afecțiune. Hashtag-ul #magneziu are peste 552 de milioane de vizualizări, iar #magnesiumsupplements are peste 35 de milioane, însă afirmațiile făcute în aceste videoclipuri nu sunt întotdeauna susținute de dovezi.

Magneziul joacă un rol important în organism astfel că un aport optim jută la migrene, tensiune arterială, crampe musculare, osteoporoză și poate chiar să scadă riscurile de fracturi osoase, boli de inimă și accident vascular cerebral. Dar nu este un mineral miraculos. Beneficiile sale sunt modeste în anxietate și inadecvate pentru somn, cel puțin până acum, potrivit nationalgeographic.com..

Anxietate

Este esențial pentru sănătatea umană, jucând un rol într-o mare varietate de funcții, inclusiv absorbția vitaminei D. Deficiența de magneziu este neobișnuită, deși este mai frecventă la persoanele cu boli gastro-intestinale, diabet de tip 2 și dependență de alcool.

Cantitățile insuficiente pot crește riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral, dar poate fi greu de determinat dacă cineva primește suficient, deoarece testele de sânge pentru magneziu nu reflectă cu exactitate cât există de fapt în organism.

Cu toate acestea, cele mai multe studii estimează că undeva între 45% și 50% dintre americani au un aport sub cantitățile zilnice recomandate: 310-360 mge/zi pentru femei și 400-420 mg/zi pentru bărbați.

Cele mai bogate surse alimentare de magneziu includ legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și avocado, cacao (în special ciocolata neagră), semințe și nuci - migdale, semințe de dovleac, arahide, semințe de floarea soarelui, caju, alune și chiar floricele de porumb.

O dietă fără alimente bogate în magneziu poate fi un motiv pentru a lua suplimente, dar acest lucru va ușura simptomele de anxietate? Posibil, dacă anxietatea este relativ ușoară, potrivit lui Gregory Scott Brown, psihiatru și autor al lucrării The Self-Healing Mind.

„Cu siguranță avem nevoie de studii mai ample, dar există unele dovezi că magneziul poate ajuta la anxietatea ușoară și chiar la forme ușoare de depresie. Dacă cineva se simte încordat și supărat, și vrea să încerce ceva „natural” sau să ia un supliment, magneziul ar fi o decizie potrivită pentru a începe”, spune Brown, membru la Universitatea din Texas Dell Medical School din Austin.

Un studiu controlat randomizat din 2017 a constatat că suplimentele de magneziu au îmbunătățit simptomele ușoare de depresie și anxietate, bazându-se pe cercetările anterioare care au găsit un impact pozitiv asupra stării de spirit. O revizuire sistematică din 2017 a concluzionat că circa jumătate din studiile care analizează legătura dintre magneziu și anxietate au găsit un efect pozitiv. Un studiu mai amplu a relevat îmbunătățiri ale simptomelor de anxietate și stres, iar o revizuire sistematică din 2020 a arătat beneficii pentru simptomele depresiei ușoare și anxietate. Dar beneficii nu au fost observate la persoanele cu atacuri de panică sau tulburare de anxietate generalizată, ambele necesită de obicei intervenția unui medic.

„Pentru oricine se confruntă cu gânduri sinucigașe sau cu deficiențe funcționale severe, cum ar fi anxietate atât de gravă încât întâmpină dificultăți în a-și părăsi casa sau a se conecta cu familia sau prietenii ori pentru a merge la muncă, nu aș începe neapărat cu magneziu. În acel moment, cu siguranță vrei să te asiguri că lucrezi cu un terapeut sau psihiatru”, spune Brown. 

Somn

În timp ce dovezile privind beneficiile magneziului în anxietatea ușoară par încurajatoare, beneficiile sale pentru somn rămân nedovedite. Brown a menționat că insomnia, care este cauzată în principal de anxietate ușoară, s-ar putea îmbunătăți cu magneziu, dar asta nu înseamnă că magneziul poate ajuta la cazurile grave de insomnie.

„Dovezile sunt slabe. Studiile care arată în cea mai mare parte o asociere pozitivă cu un somn îmbunătățit sunt observaționale, care practic ne spun că poate exista o conexiune, dar nu sunt cauza și efectul”, spune Muhammad A. Rishi, profesor asociat de medicină la Indiana University School of Medicine din Indianapolis.

Cercetările care sugerează că persoanele cu diete bogate în magneziu dorm mai bine, de exemplu, ar putea însemna că acești oameni au alte obiceiuri utile, cum ar fi exercițiile zilnice, spune Rishi, care este și vicepreședinte al Comitetului pentru siguranță publică al Academiei Americane de Medicină a Somnului.

De exemplu, o revizuire sistematică din 2021 a găsit doar trei studii controlate randomizate, cu 151 de participanți în total, care evaluează efectele magneziului asupra somnului. Rezultatele au sugerat că magneziul a ajutat oamenii să adoarmă cu 17 minute mai repede.

Un alt studiu din 2022, realizat pe aproape 4.000 de participanți, a constatat o îmbunătățire a calității somnului, dar a fost un studiu observațional, iar beneficiile nu au apărut la persoanele cu depresie. Cea mai recentă revizuire sistematică, publicată în ianuarie 2023, a văzu beneficii în studiile observaționale, dar numai rezultate contradictorii în studiile controlate randomizate. 

„Majoritatea medicilor nu vor prescrie magneziu pentru cineva care are o calitate slabă a somnului, deoarece pur și simplu nu avem datele, așa că majoritatea pacienților care iau magneziu pentru a îmbunătăți somnul, îl iau nesupravegheat”, spune Rishi.

Calitatea slabă a somnului poate cuprinde o gamă largă de probleme: de adormire, de trezire prea devreme și de a nu mai putea adormi din nou. 

„Evident, fiecare are nevoie de un tip diferit de tratament”, spune Rishi.

Suplimente de magneziu

Cei care doresc să încerce suplimente de magneziu ar trebui să fie conștienți de diferitele forme în care se găsește acesta. Citratul de magneziu este folosit de obicei ca laxativ pentru a trata constipația sau pentru a se pregăti pentru proceduri legate de intestin, cum ar fi colonoscopiile. Oxidul de magneziu este recomandat pentru migrene, dar studiile sugerează că nu este absorbit bine. Malatul de magneziu este cel mai adesea luat pentru durerile musculare și oboseală. Brown recomandă glicinatul de magneziu, similar cu gluconat de magneziu, deoarece este cel mai bine studiat pentru anxietate, are un efect mai puțin laxativ și se absoarbe mai bine.

×
Subiecte în articol: somn anxietate magneziu