x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Jogging pentru creier, secretul tinereții fără bătrânețe

Jogging pentru creier, secretul tinereții fără bătrânețe

de Diana Scarlat    |    02 Iun 2015   •   10:23
Jogging pentru creier, secretul tinereții fără bătrânețe
Sursa foto: Ingram Publishing/Getty Images/Ingram Publishing

Îmbătrânirea creierului poate fi încetinită prin folosirea cuvântului. Neurologii ne recomandă să citim şi să fim activi, pentru o viaţă cerebrală mai lungă şi armonioasă. Aceleaşi exerciţii pot încetini sau chiar stopa evoluţia Alzheimer şi ajută la recuperarea neurologică în urma accidentelor.

Specialiştii ne recomandă o viaţă emoţional-cognitivă echilibrată, odihnă suficientă şi folosirea cuvântului, în defavoarea imaginii, pentru a preveni îmbătrânirea prematură a creierului. La aceste exerciţii zilnice se adaugă un stil de viaţă sănătos din toate punctele de vedere, incluzând exerciţii fizice în aer liber, cât mai multă socializare şi alimentaţie sănătoasă, regulată. Chiar şi mâncarea trebuie să fie îmbinată cu socializarea, iar studiile arată că mâncarea cu specific mediteranean este recomandabilă, nu doar pentru că este preparată într-un anumit fel, ci şi pentru că presupune asocierea cu prietenii sau familia.

În privinţa posibilităţilor de încetinire a procesului de îmbătrânire, specialiştii arată că ne putem antrena permanent pentru a preveni afecţiunile cerebrale şi pentru a ne asigura o viaţă lungă şi sănătoasă. De asemenea, nu toate semnele de oboseală arată începutul unei afecţiuni grave. „Există metode de a antrena creierul, pentru a încetini evoluţia bolii Alzheimer, dar şi pentru a preveni îmbătrânirea cerebrală prematură. Este adevărat că o persoană de 90 de ani este mai fragilă decât un tânăr, dar statisticile arată că sunt mulţi nonagenari care nu suferă de afecţiuni ale creierului”, explică neurologul german prof. dr. Volker Homberg, prezent în aceste zile la Cluj, la cea de-a cincea ediţie a Cursului European de Neuroreabilitare RoNeuro Brain Days (Zilele Creie¬rului). Specialiştii numesc acest exerciţiu continuu „jogging pentru creier”.

Cuvinte, nu imagini
Cel mai bun exerciţiu cerebral este centrat pe folosirea cuvântului, fie că ne referim la citit, scris sau comunicarea cu ceilalţi, în special dezbaterile pe anumite teme. „Este complet nerecomandat să utilizezi mult mai mult imaginile decât cuvântul. Acestea solicită alte tipuri de circuite şi folosirea lor cu precădere sără ceşte componenta cognitiv-imaginativă”, explică prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedinte al Societăţii de Neurologie din România (SNR) şi preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii.

Importanţa stilului de viaţă
Neurologi renumiţi, din mai multe ţări, s-au reunit la Cluj, săptămâna aceasta, pentru a dezbate rezultatele celor mai recente studii şi posibilităţile de regenerare a creierului uman. Până de curând, se considera că îmbătrânirea creierului începe de la 60 de ani, însă unele studii recente au demonstrat că pragul se reduce până la 45 de ani, iar femeile sunt mai predispuse la îmbătrânirea cerebrală prematură decât bărbaţii.

„Există un cumul de factori, iar stilul de viaţă este cel mai important. Hipertensiunea arterială, fibrilaţia atrială, diabetul zaharat, sedentarismul, obezitatea, fumatul, consumul exagerat de băuturi alcoolice sau substanţe stimulante ale sistemului nervos central, suprasolicitarea intelectuală, stresul, disfuncţiile hormonale, traumatismele craniocerebrale sunt tot atâtea motive care pot genera îmbătrânirea cerebrală precoce”, mai spune prof. Mureşanu.
 

×