x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Medicamente rele cu firul de păr

Medicamente rele cu firul de păr

de Magda Marincovici    |    15 Iul 2014   •   19:09
Medicamente rele cu firul de păr
Unele antiinflamatoare, pastile de slăbit şi contraceptive au efecte secundare asupra podoabei capilare

Unele medicamente pot avea ca efect modificarea culorii părului, rărirea şi chiar pierderea lui. De exemplu, unele tratamente contra psoriazisului schimbă culoarea părului, din brun în roşu sau îngroaşă firul de păr, demonstrează cercetătorii de la Universitatea Melbourne (Australia). Autorii acestei cercetări au mai stabilit că unele medicamente prescrise contra acneei, depresiei, durerii sau unele contraceptive ar putea altera podoaba capilară: să se rărească, să cadă, firul de păr creţ să devină drept şi chiar să-şi schimbe culoarea.

Ştim că medicamentele din chimioterapie “ucid” celule maligne, dar, în acelaşi timp, afectează serios rădăcina părului. Şi acestea nu sunt singurele medicamente asociate cu efecte secundare asupra părului. Potrivit studiului cercetătorilor australieni, şi unele medicamente indicate în stări depresive sau unele pilule contraceptive care au în compoziţie progesteron ar putea, de asemenea, să provoace o uşoară rărire a podoabei capilare, explică dermatologul Sam Shuster, profesor doctor la Newcastle University, citat într-un articol publicat recent în Daily Mail. În cazul unui pacient care a luat într-o perioadă mai lungă de timp aproximativ 100 de pastile de ibuprofen este în pericol de cădere a părului, un efect secundar care măcar nu este frecvent.

Un tratament local cu retinoide (derivat al vitaminei A), administrat contra acneei, este la originea degradării temporare a texturii firului de păr, a aspectului, culorii şi a densităţii. Efecte asupra podoapei capilare au fost observate şi la unele persoane sub tratament contra psoriazisului. La aceste persoane s-a constatat modificarea culorii părului, de exemplu din brun în roşu, şi îngroşarea firului. Este esenţial ca medicul prescriptor şi farmacistul să îi aducă la cunoştinţă pacientului toate aceste efecte secundare tocmai pentru a atenua impactul asupra acestuia. Apoi, pacientul nu este sfătuit să alerge la coafor pentru a drege pe ici pe colo ceva din aceste efecte asupa părului, pur şi simplu pentru că sunt reversibile. Chiar şi în cazul chimioterapiei, treptat podoaba capilară se reface. “Când medicamentele afectează părul, modificările sunt mai degrabă moderate şi dispar o dată cu terminarea tratamentului”, ne asigură prof. dr. Sam Shuster. În seria medicamentelor cu posibile afectări ale podoabei capilare se mai înscriu: unele antibiotice, antifungice, anticoagulante (heparina, sodiul warfarin), molecule administrare pentru normalizarea nivelului colesterolului din sânge, pentru epilepsie, beta-blocante, antiinflamatoare, terapia hormonală, pentru ulcer etc. Medicii atrag atenţie şi în cazul pastilelor de slăbit care, până să ne scape de kilogramele în plus, pot să ne chelească. Curat, pastile minune!

×