Se intămplă lucruri bizare pe culoarele spitalelor sau policlinicilor. Cănd un pacient iese din cabinetul medicului cu o reţetă plină de medicamente, cu peste 20 de doctorii şi injecţii recomandate, ii sticlesc ochii de bucurie.
Se intămplă lucruri bizare pe culoarele spitalelor sau policlinicilor. Cănd un pacient iese din cabinetul medicului cu o reţetă plină de medicamente, cu peste 20 de doctorii şi injecţii recomandate, ii sticlesc ochii de bucurie. Cu căt e mai mare pomelnicul de medicamente, cu atăt pacientul il laudă pe doctor şi ridică spre el cuvinte frumoase, cum că i-a luat in serios văicărelile şi l-a "umplut" cu doctorii. Dacă pacientul părăseşte cabinetul doctorului cu o reţetă slăbănoagă, unul, maximum două medicamente scrise pe hărtie, dar şi cu multe sfaturi de cum să-şi ducă viaţa, dacă e povăţuit să apeleze la măsuri simple, la indemăna oricui, pentru a-şi ameliora starea de sănătate, ei bine, in această situaţie, pacientul strămbă din nas şi e nemulţumit că medicul pasămite a rasolit cazul lui.
Pilule sofisticate?!
Această stare ciudată e alături de adevăr. Pentru că intr-o mulţime de situaţii, cănd starea de sănătate a unui om a derapat, se impun măsuri simple, de bun-simţ, dar care au adesea o eficienţă mai mare decăt cine ştie ce pilule sofisticate sau injecţii cu amestecuri complicate de substanţe. Iată căteva acţiuni la indemăna noastră pentru a păcăli bolile ce păndesc in prag sau pentru a imblănzi unele suferinţe.
Tot mai multă lume nu poate lipi geană pe geană şi oamenii mărşăluiesc prin dormitor căt e noaptea de lungă, fiindcă nu le dă pace refluxul gastroesofagian. Conţinutul din stomac incurcă drumurile şi o ia pe contrasens, intorcăndu-se in esofag şi ajungănd pănă in burtă. Arsuri, balonări, respiraţie grea, măncare returnată in gură, care irită şi gătul, aducănd tusea şi răgăielile. Pentru a evita acest reflux gastroesofagian trebuie urmate măsuri de bun-simţ. Să nu măncăm tărziu seara şi imediat să ne aşezăm in pat. Să nu privim la televizor din poziţie orizontală, inlesnind revenirea conţinutului din stomac in esofag. Somnul omului cu reflux gastroesofagian trebuie făcut cu capul ridicat, inălţat pe două perne, nu pe una. Apoi, după masa de seară, de multe ori desfăşurată tărziu, nu e bine ca omul să se tot aplece şi să facă treabă cu capul in jos, ridicănd şi greutăţi, căci astfel creşte presiunea din abdomen care impinge alimentele din stomac pe drumul pe care venise, ajungăndu-se la refluxul ce părjoleşte cu acid esofagul.
Dureri de dinţi
Cănd aude omul de dentist i se zbărleşte părul de teamă, iar hărăitul frezei in dinte ingrozeşte pe cel care are nevoie de stomatolog. Ca să nu mai amintim de cei cărora le-au căzut dinţii şi sunt obligaţi să poarte proteze sau să li se monteze lucrări dentare complicate. Dar pentru a nu ajunge aici, oamenii trebuie zi de zi să-şi facă o igienă corespunzătoare a gurii. Cu alte cuvinte, să se spele corect şi conştiincios pe dinţi. Spălătul pe dinţi trebuie să se facă viguros, in aşa fel incăt să zboare stropi de pastă de dinţi pe oglinda din baie, iar mişcarea periuţei trebuie să imite scobitoarea care ar scoate resturile de măncare dintre dinţi. E necesar să fie folosite periuţe cu fir de plastic, periuţe aspre. Iar mersul la stomatolog trebuie să se facă periodic, doar pentru control şi intreţinere. Cu alte cuvinte, fără să avem vreo problemă sau vreo carie, la interval de căteva luni trebuie să trecem pragul stomatologului, de exemplu pentru a ne curăţa piatra de pe dinţi. Iar cănd observăm că in fiecare zi ne săngerează gingiile şi incep să se mişte dinţii, sună ingrijorător alarma cum că s-a instalat parodontopatia, acea boală foarte deasă care macină locaşul dintelui in gingie şi oamenii ajung să-şi scoată dinţii cu măna. In acele semnale de alarmă trebuie citită obligaţia de a merge urgent la stomatolog, pentru a stopa deteriorarea gravă a danturii.
Constipaţie
Cănd oamenii ajung să se ingrozească de mersul la wc, fiindcă ii chinuieşte constipaţia, una dintre greşelile de evitat este folosirea purgativelor. In primul rănd, pentru reglarea scaunului trebuie acţionat asupra alimentaţiei. Pentru uşurarea tranzitului intestinal, oamenii trebuie să mănănce multe legume şi fructe bogate in fibre nedigerabile. Şi uneori să apeleze şi la tărăţe. Iar pentru a ajuta funcţionarea normală a aparatului urinar este obligatorie hidratarea zilnică cu minimum doi litri de lichid.
DEPENDENŢĂ. Cănd oamenii incep să nu doarmă şi se trezesc in miezul nopţii fără să mai poată reinsăila somnul, cei mai mulţi dau fuga la farmacie şi cer "pilule pentru somn".
Mai intăi şi intăi, inghiţirea pilulelor pentru somn din proprie iniţiativă este un joc cu focul, pentru că există riscul dependenţei de somnifere şi obişnuirea organismului cu asemenea medicamente, trebuind să se crească mereu doza. Prescrierea de medicamente pentru somn este numai treaba medicului psihiatru.
CEASUL BIOLOGIC. Pentru ca somnul să vină repede şi să nu se intrerupă in timpul nopţii, se pot adopta o mulţime de măsuri simple de care adesea oamenii uită. Mai intăi nu trebuie dat peste cap ceasul biologic. In gena omului este creat reflexul ca somnul să vină şi să se asocieze cu noaptea de afară. Cel mai profund şi odihnitor somn este cel dintre orele 22:00 şi 23:00 şi 2:00 şi 3:00. Cei care fac din noapte zi şi din zi noapte işi perturbă arhitectura somnului şi sunt păndiţi de insomnie.
PLIMBARE. Inainte de somn, oamenii trebuie să-şi liniştească sistemul nervos, eventual să facă o scurtă plimbare, măcar de 20 de minute, in aer liber, ajutănd in acest fel şi inima. Pentru a avea un somn uşor nu e bine să fie vizionate filme cu violenţă şi suspans exagerat, nu e bine să se bea cafea, să se fumeze exagerat, nici să se imbuibe stomacul cu măncare şi băutură.
AERISIRE. Camera pentru somn trebuie aerisită, iar omul nu va fuma in disperare inainte de culcare. In plus, patul trebuie să rămănă asociat somnului, nu să se inveţe in pat, să se citească in pat, să se privească la televizor din poziţie orizontală.