x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Memoria este mult mai abstractă decât credem

Memoria este mult mai abstractă decât credem

08 Dec 2018   •   10:30
Memoria este mult mai abstractă decât credem

Greșelile memoriei umane sunt bine cunoscute psihologilor, dar mulți dintre noi subestimăm capacitatea ei de a înșela. BBC prezintă cele mai ciudate capricii ale acesteia.

1) Este imposibil să-ți amintești primii ani din viață, dar mulți cred că pot

„Presupun că cititorii mei nu își aduc aminte, sau își aduc aminte vag perioada foarte importantă de după naștere și din interiorul pântecului” a scris Salvador Dali în memoriul său. „Da, îmi aduc aminte perioada asta de parcă ar fi fost ieri”. A sperat că propriile amintiri ale „paradisului divin” îi vor ajuta pe oameni să reculeagă momentele pierdute de dinaintea nașterii.

În realitate, memoriile lui Dali erau mai mult ca sigur imaginație. Cercetătorii din prezent cred că e imposibil să-ți aduci aminte de primii ani din viață, iar momentele din pântec sunt un gol total. Multe sctructuri necesare pentru a avea memorie nu s-au maturizat atunci, așadar este psihologic imposibil să-ți aduci aminte de evenimente din copilărie când crești. În schimb, orice amintire a acelor timpuri este iluzorie.

2) Memoria poate depinde de temperatură

Psihologii spun că memoria umană este „dependentă de context”. Pentru a înțelege ce înseamnă, s-a făcut un concurs în care participanții și-au băgat mâinile într-o găleată de apă rece. Apoi, ei au trebuit să memoreze o listă de cuvinte. Mai târziu, după testări, cercetătorii au descoperit că memoria pacienților s-a îmbunătățit dacă își băgau mâna în apă cu gheață.

Studiul a arătat că noi ne amintim mai bine dacă reconstituim indicii subtile, înconjurătoare sau psihologice, de când amintirile sunt obținute prima dată, chiar dacă par a fi irelevante.

De aceea, evenimentele dintr-o noapte de beție sunt mai ușor de amintit după câteva beri și foarte distante când suntem sobri. Oamenii care mestecă gumă sau beau cafea când învață vor ști mai multe la examen dacă fac același lucru. Mirosurile pot fi de același fel: încearcă să te dai cu același parfum cu care te-ai dat și când învățai pentru examen.

3) Timpul mental este încurcat

Încearcă să-ți aduci aminte luna și anul când s-au îmtâmplat aceste evenimente:

Moartea lui Michael Jackson; Data lansării albumului Lemonade de Beyonce; Când La La Land a primit din greșeală titlul de cel mai bun film la Oscar; Anunțul Angelei Merkel că nu va mai fi cancelar german în 2021;

Numai dacă nu ești conectat la o agenție de presă, răspunsurile au fost probabil eronate și au urmat un patter recunoscut. Cercetătorii au arătat că subestimăm des timpul trecut de la evenimente distante și supraestimăm timpul trecut de la evenimente recente. Fenomenul cunoscut drept „telescoping” sau „dislocare temporală” – cronologia mentală este încovoiată și nu corespunde cu cronologia reală.

Lunile sunt: Iunie 2009 – Aprilie 2016 – Februarie 2017 – Octombrie 2018.

×
Subiecte în articol: memorie