x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ministerul Sanatatii dezbate cu producatorii o taxa pe medicamente, dar vine la sedinta de Guvern cu alta taxa

Ministerul Sanatatii dezbate cu producatorii o taxa pe medicamente, dar vine la sedinta de Guvern cu alta taxa

de Magda Marincovici    |    30 Aug 2011   •   11:11

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) este ingrijorata de consecintele taxei de clawback aplicata in varianta propusa de Guvern. Companiile vor renunta la afaceri in tara noastra, iar pacientii sunt ameninatati cu intreruperea tratamentelor sau imposibilitatea inceperii acestora.

La dezbaterea publica anuntata in urma cu o luna si jumatate Ministerul Sanatatii a venit cu varianta calcularii taxei la nivelul a 60% din cresterile inregistrate in 2009. ARPIM are propria varianta potrivit careia taxa clawback sa fie \ntre 10 [i 50% din cresterile pe 2010. Culmea este ca la sedinta de Guvern programata azi, Ministerul Sanatatii prezinta o varianta care nu are nicio legatura cu cea lansata in dezbaterea publica. Astfel, este posibil ca azi Guvernul sa adopte o taxa de clawback calculata la 70% din cresterea vanzarilor de medicamente pe anul 2009, la care se adauga 12% aplicat la totalul vanzarilor pe anul 2009, precizeaza doctorul Sorin Popescu din cadrul ARPIM.

Taxa clawback se aplica in prezent si in alte tari ale UE, insa nici o tara nu impoziteaza cifra de afaceri (vanzarile totale), ci numai valoarea compensata de catre stat; mai mult, statul nu percepe astfel de taxe inainte sa-si plteasca datoriile catre producatori. In Belgia, de pilda, exista o contributie de 6.73% aplicata pe valoarea vanzarilor rambursate si o taxa de 1% pe vanzarile produselor ne-rambursate in anul 2010. In Croatia exista o contributie de 3% din vanzarile produselor rambursate, iar in Spania de 2% din valoarea vanzarilor rambursate. Valori similare ale taxei sunt percepute atat in Polonia (3% din valoarea vanzarilor rambursate), cat si in Italia (3,65% din valoarea vanzarilor rambursate – impartit pe tot lantul de distributie: de la producatori la farmacii). Cea mai mare valoare a taxei clawback din Europa se percepe in Ungaria - 20% - insa in aceasta tara medicamentele sunt platite de stat la maximum o luna, fata de 1 an, la cat au ajuns termenele de plata in Romania. Clawback' este un sistem prin intermediul caruia toti producatorii de medicamente, care desfac produse pe piata romaneasca, contribuie la finantarea sistemului public de sanatate.

'Suntem in curs de definitivare a proiectului de act normativ care va impune implementarea mecanismelor de clawback si payback in sistemul de acordare a medicamentelor compensate si gratuite', a declarat ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, la intalnirea cu presa. Ministrul Sanatatii a vorbit de un o taxa intre 10% si 20% clawback aplicata la cresterile inregistrate la vanzarile de medicamente pe anul 2009 intre 5% si 15% payback, aplicata la cifra de afaceri. Ambele taxe ar putea intra in vigoare la inceputul lunii septembrie. Ministerul Santatatii a amanat pentru miercuri discutarea in Guvern a acestor taxe, ceea ce inseamna ca inca nu a ajuns la o formula definitiva, ca aceasta este una diferita de cea supusa dezbaterii publice si ca transparenta actului decizional este pur teoretica.

×