36% dintre spitalele din tara noastra vor inregistra cresteri bugetare, iar restul spitalelor, care se afla in categorii inferioare, respectiv a 4-a si a 5-a, in urma procesului de clasificare, vor fi finantate la nivelul anului 2010, a anuntat doctorul Cristian Irimie, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, la dezbaterea Turismul medical. Sansa la viata a pacientilor romani?', organizat de publicatiile “Fin.ro' si Saptamana Financiara.
Finantarea spitalelor se va face in functie de categorie in care se incadreaza spitalul, pentru a se evita situatii de genul celor din 2010, cand Spitalul de Urgenta Constanta a beneficiat de 96% grad de finantare a serviciilor medicale, iar Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, unitate medicala cu un rulaj foarte mare de pacienti si cu o cazuistica extrem de complicata, a avut un grad de finantare de 79%.
Secretarul de stat Cristian Irimie a amintit la aceasta dezbatere de sase si nu de opt spitale regionale de urgenta multidisciplinare, cat au fost promise pana acum. Dintre cele sase, prioritate, incepand cu a doua parte a anului viitor, au spitalele de la Cluj si Iasi.
De asemenea, secretarul de stat Cristian Irimie a mai anuntat, in premiera, ca vor fi introduse doua carduri si nu unul. Este vorba de cadrul de sanatate al asiguratului despre care stiam, la care se adauga cardul profesional al medicului. “Cele doua carduri vor reprezenta cheia de acces in sistemul medical informatizat', sustine Cristian Irimie. Deocamdata, licitatia pentru cardul de sanatate al asiguratului este blocata.