Guma de mestecat ajută la eliminarea stresului şi ne protejează de carii dentare. Dar aceeaşi gumă de mestecat poate să provoace şi unele necazuri Iată patru dintre ele, care ne vor convinge că nu trebuie să mestecăm gumă zi lumină.
Amalgamul dentar, folosit pentru obturarea cavităţilor provocate de carii, reprezintă aproximativ 50% o pudră din diferte substanţe (argint, cupru şi zinic etc.) şi 50% mercur. Dar în timp ce mestecăm gumă, amalgamul se poate elibera sub forma unor particule minuscule bogate în mercur dintre care unele pot fi înghiţite cu saliva. Cantităţile de mercur astel eliberate nu sunt toxice şi nu trec de bariera intestinală. Dar pentru a proteja plombele şi a limita riscul refacerii cariilor, este recomandat să nu abuzaţi de gumă de mestecat.
Articulaţia temporo-mandibulară este una dintre articulaţiile cele mai complexe ale corpului omului. Avem două, situate mai jos de ureche, în locul unde osul temporal al craniului se leagă de maxilarul inferior (mandibulă). În timp ce mestecăm, articulaţiile sunt supuse unei presiuni enorme. De aceea, obiceiul mestecatului de gumă poate provoca încordarea accentuată a muşchilor maxilarului şi articulaţiei, ceea ce poate duce la dureri de cap, dinţi sau ale urechilor. Motiv pentru care înlocuiţi mestecatul de gumă, cu ronţăitul unui măr.
S-a lansat ideea că guma de mestecat folosită înainte de cele trei mese principale ar tăia pofta de mâncare şi, fără nici un efort, ar ajuta la pierderea în greutate. Iată că un recent studiu, publicat în revista americană Eating Behaviours, demonstrează că guma de mestecat, în special cea cu aromă de mentă, are şi alte efecte mai puţin apreciate de persoanele care ţin la siluetă. Mai precis, savoarea de mentă modifică gustul unor alimente. Studiul cu pricina susţine că această gumă conferă un gust amărui fructelor şi legumelor şi, în aceste condiţii, creşte apetitul pentru alimente grase şi dulci. Recomandarea este limpede: gumă de mestecat, nu înainte de masă, ci după masă, pentru a curăţa dinţii de resturile alimentare.
Sindromul colon iritabile (SCI) este o tulburare de funcţionare a colonului (intestinul gros) care se manifestă prin dureri abdominale, crampe, balonări şi un anumit disconfort intestinal. Guma de mestecat poate potenţa SCI, provocând un exces de aer în intestinul gros ceea ce cauzează dureri abdominale şi balonări. În plus, unii îndulcitori artificiali din compoziţia gumelor de mestecat, cum sunt sorbitolul şi manitolul, pot, de asemenea, să provoace tulburări intestinale, în special sub formă de diaree, în cazul persoanelor sănătoase, dar cu un tranzit intestinal rapid.
Citește pe Antena3.ro