x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Nou tratament împotriva cancerului

Nou tratament împotriva cancerului

04 Apr 2022   •   09:40
Nou tratament împotriva cancerului

Oamenii de ştiinţă testează un nou tratament anticancer care exploatează sistemul de eliminare a deşeurilor celulare al organismului. Unele medicamente dau deja rezultate promiţătoare, iar numărul de noi medicamente este aşteptat să crească în viitorul apropiat.

A fost înfiinţat un centru, în Londra, prin donaţie filantropică, pentru a exploata noi tehnici promiţătoare privind tratamentul cancerului.

Cincisprezece cercetători vor lucra la Centrul pentru degradarea proteinelor, care a fost înfiinţat prin intermediul unei donaţii de 9 milioane de lire sterline către Institutul de Cercetare a Cancerului, din Londra, de către filantropii David şi Ruth Hill, potrivit The Guardian.

Multe dintre medicamentele moderne împotriva cancerului acţionează prin blocarea funcţiei proteinelor dăunătoare, a declarat profesorul Ian Collins, şeful noului centru. Totuşi, această tehnică este diferită, a adăugat el. Ea le elimină complet.

„Celulele noastre au evoluat o tehnică foarte eficientă pentru a elimina proteinele dăunătoare. Aceasta face parte din activitatea zilnică a vieţii. Cu toate acestea, procesele de degradare a proteinelor din celulele noastre recunosc doar un anumit număr de proteine. Ştiinţa a găsit acum o modalitate de a adăuga la acest număr, de a pune steaguri pe noi proteine pe care celula nu le-ar atinge altfel, dar despre care acum ne dăm seama că sunt dăunătoare şi implicate în dezvoltarea tumorilor”.

„Un prim exemplu al acestei abordări este oferit de medicamentul de degradare a proteinelor, lenalidomida, care este utilizat pentru tratarea mielomului, un cancer al sângelui, şi care s-a dovedit a îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor”.

„Nici măcar nu auzisem vreodată cuvântul mielom", a declarat Cecelia Brunott, în vârstă de 45 de ani, din Farnham, Surrey, care a fost diagnosticată în 2020. „Astăzi funcţionează pentru a-mi menţine starea stabilă şi pentru a-mi ţine mielomul sub control pentru mai mult timp”.

Collins a spus că medicamente precum lenalidomida ar putea să fixeze o moleculă care, altfel, ar continua să îşi îndeplinească funcţia de promovare a cancerului. „În esenţă, o face vizibilă pentru maşinăria de eliminare a deşeurilor din celulă. O semnalizează pentru eliminare şi se asigură că este mărunţită şi distrusă”.

S-a descoperit, de asemenea, că un tip similar de medicament vizează cancerul de sân. Cunoscut sub numele de degradator selectiv al receptorilor de estrogen, acesta degradează o proteină care este un factor important în apariţia cancerului de sân.

„În prezent, multe eforturi se concentrează pe utilizarea degradării proteinelor pentru a dezvolta noi medicamente împotriva cancerului", a adăugat Collins. „Cu toate acestea, sperăm că în viitor această tehnică va fi folosită pentru a dezvolta medicamente pentru a combate alte tipuri de boli. Ea are un potenţial puternic şi promite foarte mult".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: tratament contra cancerului