Din totalul celor 94 de spitale private din Romania, 66 au solicitat sa fie clasificate conform normelor elaborate de Ministerul Sanatatii (MS). Un singur spital privat a fost clasificat in categoria a II-a, alte 50 in categoriile a IV-a si a V-a, noua nu au fost clasificate, iar alte sase nu au finalizat planurile de conformare, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila. Nici un spital privat nu indeplineste normele stabilite de MS pentru a fi clasificat in categoria I.
Din totalul celor 66 de unitati sanitare private care vor sa fie clasificate si sa incheie contracte cu Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, doar Spitalul Clinic “Pelican' din Oradea s-a clasificat la categoria a II-a cu plan de conformare.
In Bucuresti, Spitalul Medlife a cerut clasificare pentru categoria a III-a, dar a primit categoria a IV-a, pentru ca nu are zece linii de garda, ci doar sase. Euroclinic si Delta Health Care au fost incluse tot in categoria a IV-a. CMU “Regina Maria' a fost clasificat la categoria a V-a, in timp ce CMU din str. Clucerului este neclasificabil pentru ca are numai chirurgie pe diferite specialitati. Noul Spital de Oftalmologie Europe Eye si Spitalul Clinic de Angiografie si Terapie Endovasculara au cerut categoria a V-a, solicitare pe care au primit-o.
Clasificarea spitalelor private se face dupa aceleasi criterii ca si pentru spitalele de stat. “Aceasta clasificare nu este o solutie inchisa. Oricand, daca spitalele avanseaza ca dotare, ca linii de garda sau extind activitatea si la alte specialitati, oricand pot solicita incadrarea intr-o clasa superioara', a declarat ministrul Cseke.