La Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic (CCGTH) din cadrul Institutului Clinic Fundeni au fost realizate 36 de transplanturi hepatice de la inceputul anului si pana acum. Acesta constituie cel mai mare numar de transplanturi hepatice efectuat vreodata in clinica noastra si in Romania intr-un interval de sase luni, a anuntat profesorul doctor Irinel Popescu, directorul centrului, subliniaza profesorul Irinel Popescu intr-un interviu acordat AGERPRES.
Profesorul doctor Irinel Popescu spune ca anul trecut s-au facut 51 de interventii de transplant hepatic, iar cele 36 de anul acesta ii indreptatesc pe specialisti sa prognozeze o cifra finala intre 60 si 70 de transplanturi hepatice pentru anul 2011. De asemenea, pentru prima data, in acest an supravietuirea pacientilor transplantati a trecut de 90%. Practic, din cei 36 de bolnavi s-au inregistrat doua decese, ceea ce inseamna peste 90% cifra de supravietuire imediata, potrivit profesorului Irinel Popescu. Aceste rezultate situeaza programul de la Centrul de Chirurgie generala si Transplant Hepatic de la Fundeni la nivelul programelor europene performante si din punct de vedere al numarului si din punct de vedere al rezultatelor.
“Tot in acest an s-a transplantat un copil de un an care este foarte bine si in momentul de fata, evolutia a fost foarte buna', a mai declarat profesorul Irinel Popescu. O alta interventie a constat in transplantul in cazul unui pacient cu ficat polichistic de peste 23 de kilograme, care este cel mai mare ficat transplantat vreodata. De asemenea, profesorul Irinel Popescu a realizat recent, pentru prima oara in tara noastra, transplantul cu ficat impartit pentru doi adulti.
Profesorul doctor Irinel Popescu atrage atentia asupra necesitatii cresterii numarului de donatori in tara noastra. In acest sens considera ca trebuie urmat modelul Centrului Universitar Timisoara si Spitalului Judetean Timisoara, care impreuna prezinta un plan coerent de crestere a numarului de donatori. Acest plan s-a concretizat in 12 donatori in primele cinci luni ale anului 2011, ceea ce daca ar fi fost reprodus la nivelul celorlalte 11 puncte acreditate din tara, ar fi trebuit sa conduca la 144 de donatori in cinci luni, ceea ce cu siguranta ar fi fost extraordinar pentru Romania si care ar inseamna de trei ori mai mult decat ceea ce a fost in realitate.
“Lansarea acestui model, sa zicem Timisoara, in activitatea de identificare, diagnosticare si integrare in circuitul national de donare concretizata prin obtinerea unui numar de donatori, constituie in opinia mea un eveniment remarcabil', subliniaza profesorul doctor Irinel Popescu.