x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Oboseală cronică: un test de sânge ar putea detecta acest sindrom

Oboseală cronică: un test de sânge ar putea detecta acest sindrom

28 Sep 2020   •   09:02
Oboseală cronică: un test de sânge ar putea detecta acest sindrom

Oboseala cronică este o boală greu de identificat. Dar asta se poate schimba în curând. O echipă de la Universitatea Stanford ar fi găsit o modalitate ușoară de a detecta boala: un test de sânge.

Persoanele care suferă de această afecțiune debilitantă și adesea trecută cu vederea, cunoscută sub numele de sindrom de oboseală cronică, ar putea obține în curând cu ușurință ceea ce au căutat uneori de zeci de ani: dovada științifică a bolii lor.

Confruntați cu dificultățile pe care medicii le au în diagnosticarea acestei boli, cercetătorii de la Universitatea Stanford din Statele Unite au creat un test de sânge care poate detecta boala. Aceasta din urmă nu are în prezent teste de diagnostic standard fiabile. Rezultatele studiului au fost publicate în revista științifică americană PNAS.

Diferite reacții la stres

Cercetătorii și-au concentrat studiul pe un eșantion mic de 40 de persoane, dintre care jumătate aveau sindromul oboselii cronice (SFC). Cercetătorii au prelevat și analizat probe de sânge simplificate compuse din celule imune și plasmă. Testul implică utilizarea sării pentru a crea „stres celular” în sângele extras și studierea curenților electrici rezultați. Au observat astfel că primele au prezentat o modificare semnificativă a curentului electric, spre deosebire de celelalte.

În acest caz specific, o modificare a activității electrice indică o schimbare la nivel celular. Cu toate acestea, o activitate ridicată a celulelor poate reflecta o dificultate a organismului de a se apăra corespunzător împotriva stresului. „Nu știm exact de ce acționează în acest fel celulele și plasma sau chiar ce fac. Dar vedem clar o diferență în modul în care celulele imune sănătoase și cele ale pacienților cu sindrom de oboseală cronică tratați stresul ”, spune profesorul Davis, șeful studiului.

Ce este sindromul oboselii cronice? Cum se tratează?

......................

Citește mai departe AICI

×