x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate OMS recomandă scumpirea ţigărilor

OMS recomandă scumpirea ţigărilor

de Magda Marincovici    |    29 Mai 2014   •   20:26
OMS recomandă scumpirea ţigărilor
Sursa foto: Thinkstock
Anual, în lume, şase milioane de persoane mor din cauza tabagismului
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă creşterea taxelor la produsele de tutun pentru a descuraja tababismul şi a reduce riscul ca noi consumatori să devină dependenţi de acest viciu. Pe baza datelor valabile în 2012, OMS estimează că o creştere a taxelor cu 50% ar conduce, la nivel global, la scăderea cu 49 milioane a numărului fumătorilor, în decursul a trei ani, şi salvarea de la moarte a aproximativ 11 milioane de persoane. La ora actuală, tabagismul provoacă un deces la fiecare şase secunde. Până la 50% dintre fumători mor din cauza tutunului, fenomen asociat cu costuri considerabile pentru familii, companii, guverne. Tratamentul bolilor cauzate de tabagism, cum sunt cancerul şi cardiopatiile, este extrem de costisitor. Din păcate, bolile şi decesele legate de ţigări “lovesc” în special persoane care se află în plină activitate profesională.

În opinia directorului general al OMS, Margaret Chan, creşterea taxelor la produsele din tutun reprezintă modul cel mai eficient de reducere a tabagismului şi de salvare a milioane de vieţi. “O acţiune hotărâtă în domeniul fiscal loveşte industria tutunului, acolo unde este răul”, spune oficialul OMS. Preţurile ridicate sunt un mod eficient de a împiedica tinerii să cadă în capcana tabagismului. Directorul departamentului de prevenţie a bolilor nontransmisibile din cadrul OMS, dr. Douglas Bettcher, subliniază că creşterile de preţuri s-au dovedit de 2-3 ori mai eficiente în acţiunea de reducere a tabagismului la nivelul tinerilor decât la nivelul adulţilor. În acest sens, OMS a calculat că, dacă toate ţările ar creşte taxele cu 50% la pachetul de ţigări, ar putea recupera 101 miliarde de dolari sub forma de venituri suplimentare, care ar putea fi folosite pentru promovarea unor programe de protejare a sănătăţii.

Medicii spun că tabagismul este principala cauză de deces evitabilă. Tutunul ucide aproximativ şase milioane de persoane pe an, dintre care 600.000 sunt nefumători, dar victime ale tabagismului pasiv. Dacă nu se vor lua măsuri radicale, tutunul ar putea provoca peste opt milioane de decese, anual, în perspectiva anilor 2030. În ţara noastră, se derulează programul naţional “Stop Fumat”, coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, şi vine în sprijinul persoanelor doritoare să scape de acest viciu.

“Tratamentul dureză între 2 şi 3 luni. Pacientul vine din 2 în 2 săptămâni pentru a-i fi evaluată starea generală, eventualele simptome de sevraj şi pentru a-şi primi tratamentul. Şansele de a recidiva după încheierea tratamentului depind exclusiv de pacient, de gradul în care a reuşit să înveţe noile obiceiuri ale vieţii de nefumător”, explică dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului. Potrivit prof. dr. Ioan Cordoş, managerul Institutului “Marius Nasta”, cancerul pulmonar, una dintre cele mai severe şi mai frecvente forme de neoplasm, este legat direct de tabagism.

×