100g de banana inseamna: 90 kilocalorii; 20,5 g de glucide; 1,5g de protide; 2g de fibre; 310 mg de potasiu; 32 mg de magneziu; 1,2 mg de fier, vitaminele A, B6 si C.
Din aceasa insiruire tragem usor concluzia ca bananele sunt hipercalorice, dar foarte bogate in potasiu. Astfel, pe de o parte banana este fructul oprit pentru obezi si supraponderali, iar pe de alta parte este fructul perfect pentru persoanelor cu afectiuni cardiovasculare. Potasiul are un rol esential in contractia musculara, in bataile inimii si miscarile corpului. De asemenea, potasiul este implicat in activitatea digestiva. Magneziul este cel care limiteaza pierderile de calciu prin urina, reducand riscul de calculi renali si de osteoporoza. Problema este ca obezitatea se asociaza cu boli ale sistemului cardiovascular si este mai frecventa la femeile la menopauza cu risc major de osteoporoza. Adica tocmai categoria de persoane care ar avea cea mai mare nevoie de banane. Dar pentru ca sunt obeze nu se pot bucura de avantajele continutul ridicat de potasiu si de celelalte elemente benefice pentru sanatate, oferite de banane.