x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Petre Roman: "Cum să fie România o ţară de rang mic, Vasile Lupu a salvat Patriarhia Constantinopolului, iar mintea lui Titulescu nu avea egal în lume"

Petre Roman: "Cum să fie România o ţară de rang mic, Vasile Lupu a salvat Patriarhia Constantinopolului, iar mintea lui Titulescu nu avea egal în lume"

de Florin Condurateanu    |    05 Noi 2010   •   00:00

Simt că otrava îmi cotropeşte răsuflarea când aud zilnic sute de rechizitorii la adresa României, rostite de toţi neisprăviţii care pentru toate nimicurile cu semn minus o găsesc de vină pe biata Românie. Au unii o plăcere stupidă de a bate toaca de îngropăciune la adresa României, chiar simt o satisfacţie când clasamente strâmbe ne plasează în pivniţele acestor clasamente. Suntem noi chiar o ţară de rangul nu ştiu al câtelea, suntem o ţară provincială, care intră cu privirea în jos şi cu încălţările în mână în orice reuniune europeană sau mondială?

Dă hotărât din cap a NU un nume şi azi în organizaţii internaţionale, Petre Roman, care după ce a fost prim-ministru, ministru de Externe şi preşedinte al Senatului, a îndeplinit funcţiile de comisar UE şi raportor NATO: "Mari personalităţi ale lumii cu care discut nu ne privesc cu dispreţ, se miră că avem un mare potenţial, în primul rând un potenţial uman. Şi apropo de România, ţară de rang scăzut, vă voi da doar două exemple. Anul trecut am vizitat Mânăstirea Sfânta Ecaterina din anul 517, înfiinţată din biserica născută în anul 325, de la poalele Munţilor Sinai, acolo unde Moise a scris tăbliţele. Mănăstirea este un loc de întemeiere a creştinismului.

În urma unor lucrări, sub un zid s-a descoperit o comoară a creştinismului, peste 4.000 de manuscrise imediat după Hristos şi daruri multe trimise Mânăstirii Sf. Ecaterina din toată lumea. Congresul SUA a alocat bani şi s-a deschis un fel de muzeu cu cele mai valoroase obiecte ale mânăstirii, icoane cu Sf. Maria şi Sf. Petru din anii 500, 5 evangheliare şi 7 obiecte sfinte, cădelniţe, cruci din aur, argint cu pietre scumpe. Am rămas uluit, dintre cele 12 obiecte cele mai preţioase ale Mânăstirii Sf. Ecaterina, loc al începuturilor creştinismului, ei bine, 6 dintre obiectele cele mai valoroase veniseră din România, de la familiile domnitorilor români, de la comunitatea neguţătorilor din Braşov.

Şi un alt argument, într-un moment, Patriarhia Constantinopolului şi Patriarhia Ierusalimului erau să se desfiinţeze din pricina marilor datorii, dar le-a salvat trimiţând banii providenţiali domnitorului Vasile Lupu. Ce rang are România? Mă întrebi care a fost personalitatea de lider cu anvergură europeană, chiar mondială din România. Cred că Titulescu, nimeni nu egala în lume mintea lui Titulescu, nu degeaba a fost primul preşedinte al Ligii Naţiunilor. Iar Dimitrie Cantemir a fost declarat un conducător de anvergură mondială, uriaş cărturar şi om politic. Şi fiindcă e vorba despre acele vremuri, amintesc ce a scris în jurnalul lui Petru cel Mare, simbolul Rusiei. Scria cel mai vestit conducător al Rusiei că mareşalul, contele Şeremetiev, conducătorul armatelor ruseşti, a ajuns la Nistru, graniţa Rusiei cu Moldova.

Apropo de rusificarea Basarabiei începută în 1812 întâmpinată de o uriaşă rezistenţă a românilor basarabeni". Ţară de subsolul clasamentelor, ţară de plicticoasa margine de geografie, ţară numai bună de toate refulările impotenţilor care stau cu degetul în gură şi pretind fără să dea nimic pentru ţară prin idei, sudoare, sârguinţă pentru lucrul bine făcut? Să amintim că avioanele cu reacţie n-ar zbura fără românul Coandă, că rachetele nu ar ţâşni fără românul Herman Obert, că informatica n-ar domina lumea fără românul Odobleja, că omenirea n-ar scrie cu stilourile fără românul Petrache Poenaru, că istoria Imperiului Otoman atotputernicul a fost scrisă de românul Nicolae Iorga, că o carte de căpătâi despre religiile planetei poartă semnătura românului Mircea Eliade, că sculptura modernă a pornit de la ţăranul genial Brâncuşi?

Şi ar trebui să umplem nenumărate pagini despre spiritul scânteietor al românilor. O renumită expoziţie din New York, care străbate acum ţările planetei, consfinţeşte că pe meleagurile noastre exista o civilizaţie mai veche cu peste 1.500 de ani decât celebrele civilizaţii ale Mesopotamiei, Egiptului, Greciei Antice, Imperiului Roman şi că pe aceste pământuri existau cu un mileniu şi ceva mai devreme aşezări omeneşti cu 2.000 de locuitori, case cu etaj şi gard, că se vorbea o limbă veche, veche, că s-a descoperit o artă picturală superbă, că statueta milenară de la Hamangia ilustrează un om care gândeşte, meditează? Că nişte studenţi de la Iaşi au luat de două ori marele premiu al NASA pentru proiectul lor de staţie orbitală şi ei erau nemulţumiţi, "ne pare rău că n-am obţinut marele premiu şi anul trecut, l-au primit nişte băieţi de la Constanţa". Sărut mâna, Românie!

×
Subiecte în articol: pagina de suflete