x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Protejaţi-vă de caniculă şi radiaţiile solare!.

Protejaţi-vă de caniculă şi radiaţiile solare!.

19 Iun 2011   •   12:25

Mai multe tari europene, printre si Franta, au dat startul planului de lupta contra caniculei., La noi, canicula si primele victime ale acesteia sunt ignorate de autoritatile ce au responsabilitatea sanatatii publice.

Planul de lupta contra caniculei pus in miscare in Franta este un instrument complex de preventie si informare a populatiei. Acest instrument este reactivat si imbunatatit anual, din 2004, dupa ce in august 2003 au fost inregistrate aproximativ 15.000 de decese din cauza caniculei. Aceasta monitorizare sezoniera se intrerupe la 31 august, daca evenimentele meteorologice nu impun prelungirea acesteia, a precizat recent intr-un comunicat Ministerul Sanatatii de la Paris.

Planul anti-canicula francez are patru nivele. Nivelul intai presupune supravegherea fenomenelor meteorologice – asigurata de institutii specializate, care au ca scop detectarea elementelor ce anunta canicula. Inca de la nivelul int~i al planului functioneaza un numar verde care ofera gratuit informatii necesare reducerii consecintelor caniculei. Nivelul al doilea al planului vizeaza punerea in garda si in actiune in caz de alerta de canicula emisa de institutiile specializate. Nivelul al treilea, definit pe scurt ca nivelul de mobilizare maxima, este declansat atunci c~nd canicula este dublata de fenomene cum ar fi \ntreruperea alimentarii cu energie electrica, cu apa potabila sau supraaglomerarea unitatilor medicale.

Ministrul Sanatatii de la noi inca nu a reinnoit planul anticanicula desi in multe zone ale tarii temperaturile au trecut de 30 de grade Celsius, iar nivelul radiatiilor este alarmant. Meteorologii si-au facut datoria si au informat populatia ca iunie se caracterizeaza prin alternanta zilelor caniculare cu cele normale din punct de vedere termic. In aceste conditii, e bine sa reactualizam principalele recomandari anticanicula.

- evitati, pe cat posibil, expunerea la soare intre orele 11.00 – 18.00;

- reglati aerul conditionat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala;

- nu folositi ventilatoarele daca temperatura aerului depaseste 32 grade Celsius;

- daca nu aveti aer conditionat in locuinia, la locul de munca, stati 2-3 ore zilnic in spatii care beneficiaza de aer conditionat (cinematografe, spatii publice, magazine);

- purtati palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise;

- pe parcursul zilei faceti dusuri caldute, fara a va sterge;

- beti zilnic intre 1,5 – 2 litri de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete; in perioadele de canicula se beti un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

-renuntati la alcool, bere vin, deoarece favorizeaza deshidratarea

- evitati bauturile cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece sunt diuretice;

- consumati fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece contin o mare cantitate de apa;

- evitati activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit etc.).

- aveti o grija speciala de copii, varstnici si persoane cu dizabilitati.

Prin cateva masuri simple putem sa mentineti si in locuinte o temperatura normala daca:

- ferestrele sunt inchise si trase jaluzele

- aerisiti noaptea tarziu

- reduceti la strictul necesar iluminatul electric

- limitati la strictul necesar folosirea aparatelor electrocasnice.

×