x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Recomandări medicale de evitare a insomniei

Recomandări medicale de evitare a insomniei

20 Apr 2018   •   12:27
Recomandări medicale de evitare a insomniei

Potrivit specialiștilor, trezirea în mijlocul nopții este normală. Dar, până la unul din cinci oameni au dificultăți de a se întoarce să doarmă cee ace devine o problemă frustrantă.

Expertul în somn de la spitalul Johns Hopkins, Luis F Buenaver, face câteva recomandări:

Nu privi ceasul. Întoarceți-vă ceasul cu cu fața la perete și țineți departe telefonul sau smartphone-ul. Numărarea minutelor de somn ratat de la trezirea în mijlocul nopții crește stresul și anxietatea, ceea ce ar putea întârzia revenirea la somn. În plus, expunerea la lumina albastră și verde de la ceas, telefon, tabletă sau computer vă poate face să vă simțiți mai alert.

Vizitați baia pentru a vă goli vezica, dacă ar putea fi plină. Asigurați-vă că dormitorul este rece și întunecat și că lenjeria dvs. de pat este potrivită, astfel încât să nu vă fie prea cald sau prea rece.

Dacă aveți o afecțiune dureroasă cronică sau chiar o problemă de sănătate pe termen scurt care cauzează disconfort, urmați sfatul medicului și calmați durerea.

Faceți câteva întinderi ale brațelor și picioarelor pentru a încerca să relaxați mușchii.

Dacă nimic nu funcționează, după cca. 20 minute, ridicați-vă din pat. Mergeți în altă camera și citiți o carte. Dacă mintea vă este preocupată de o problemă încercați să vă distrageți atenția ascultând o muzică liniștită sau o un podcast timp de câteva minute. Nu faceți nimic stresant, cum ar fi verificarea facturilor sau notelor de plată. "

Este important să nu rămâneți în pat, chiar dacă citiți, spune Buenaver. "Făcând acest lucru creierul și corpul vor asocia patul cu starea de veghe în loc de starea de somn. Poate fi dificil să lași un pat cald și confortabil după ce te trezești în mijlocul nopții. Dar gândiți-vă la acest pas ca la o investiție într-un somn mai bun - dacă nu în seara asta, atunci mâine seară și în viitor.

Du-te înapoi în pat când te simți somnoros.

Chiar dacă n-ați dormit suficient, seara următoare nu mergeți la culcare mai devreme.", spune Buenaver. "Mergeți la culcare la ora obișnuită. S-ar putea să vă simțiți un pic mai obosit decât de obicei în timpul zilei, dar prin creșterea apetitului corpului pentru somn vă asigurați o noapte mai bună și veți regla în timp somnul.

×
Subiecte în articol: insomnia remedii