x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Reutilizând sticlele de apă fără să le speli este ca și cum ai linge toaleta

Reutilizând sticlele de apă fără să le speli este ca și cum ai linge toaleta

22 Aug 2016   •   12:10
Reutilizând sticlele de apă fără să le speli este ca și cum ai linge toaleta
Sursa foto: Jupiterimages/Getty Images

Refolosești sticlele de apă? Le speli atunci când le reutilizezi? Ei bine, dacă nu faci acest lucru riști să te confrunți cu un număr foarte mare de bacterii, potrivit Metro.

Cu toții știm că trebuie să consumăm minimum 2 litri de lichide pe zi. Însă avem o viața destul de agitată, cu zile foarte încărcate în care suntem mereu pe fugă, uitând astfel să ne hidratăm. Soluția: o sticluță de 0,5 litri ținută în permanență în geantă.

Refolosirea acesteia nu este o ideea prea bună, dar dacă vrei să neapărat să o refolosești, ai grijă să o speli bine înainte.

O nouă cercetare a constatat că sticlele de apă reumplute ocazional sunt acoperite de germeni. De fapt, sugerează faptul  că dacă bei apă dintr-o sticlă care a fost deja folosită, este ca și cum ai linge toaleta.

Cercetătorii au testat în laboratoare sticle de apă refolosite timp de o săptămână de către un sportiv. Sticla cu cel mai mare număr de bacterii – peste 900 de mii de colonii pe centimetru pătrat – a avut mai multe bacterii decât are în medie scaunul de toaletă. Ceea ce este și mai rău, este faptul că pe toaletă ne așezăm, în schimb sticlele de apă le punem la gură.

Aceste sticle reutilizate au în medie 313.499 UFC pe cm pătrat. Ceea ce înseamnă o mulțime de germeni care urmează să fie puși în gură.

Germenii de pe sticle apar din lipsa de curățare (o mulțime dintre noi reutilizăm sticlele fără a le spăla în mod corespunzător, presupunând că umplerea acestora cu apă ar trebui să le păstreze curate) și din întâmpinarea cu tot felul de microbi care se află în mijloacele de transport și în alte locuri publice.

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că 60% din germenii găsiți pe sticlele de apă îi pot îmbolnăvi pe oameni. Deci da, sticla de apă ar putea fi motivul pentru care nu te simți prea bine în ultima vreme. Însă acest lucru nu trebuie să te oprească din a te hidrata.

Sunt lucruri pe care le poți face ca sticlele de apă să fie mai puțin dezgustătoare.

De exemplu poți înlocui peturile cu sticlele din metal. Cercetătorii au descoperit că sticlele din oțel inoxidabil sunt mai sănătoase decât cele din plastic. Așadar merită să dai câțiva bani în plus pentru a folosi o sticlă din metal în locul celei de plastic, deoarece este vorba de sănătatea ta.

Echipa de cercetare recomandă evitarea sticlelor cu fisuri incomode și înguste, la care îți este greu să ajungi la pete. De asemenea, este  recomandată spălarea sticlei de apă în fiecare zi fie la mașina de spălat vase, fie de mână.

×