“Sunt o absolventă care a terminat Facultatea de Medicină în acest an şi îţi scriu în speranţa că vei face publică marea mânărie de la concursul de rezidenţiat din acest an.
Iată ce s-a întâmplat:
În urma a 23 de contestaţii, luminata comisie responsabilizată cu conceperea grilelor de concurs a ajuns la concluzia că a greşit 5 din cele 200 de grile prezentate concurenţiilor pe data de 21 nov. anul curent. Motivele acestei decizii nu au fost comunicate maselor de fraieri care s-au spetit pentru a învăţa pentru examenul ce le va hotărî viitorul. În urma acestei decizii ne vor fi scăzute începând de la 23 de puncte celor care au avut «ghinionul» de a răspunde corect la aceste fabuloase 5 întrebări. Mie, de exemplu, îmi vor fi scăzute 19 puncte din 741 obţinute, deşi am răspuns corect la respectivele întrebări. Cei care nu au răspuns corect la aceste întrebări nu vor avea nimic de pierdut. În situaţia mea
sunt toţi studenţii cu punctaje mari la acest concurs! (...) Este sau nu corect ca din cauza incompetenţei crase a unei comisii, care a avut la dispoziţie un an întreg pentru a concepe întrebările de concurs, să sufere peste 4.400 de tineri medici? Aşa îşi imaginează ministrul că va ţine tinerii medici în ţară? Cu examene aranjate şi cu furturi pe faţă?” (Dana Taran)
“Nu pot să nu mă revolt atunci când citesc declaraţia preşedintelui de comisie cum că s-au anulat 5 întrebări pe motiv că nu au fost atenţi când au făcut grilele şi cele 5 întrebări nu fac parte din tematică. Acum, toţi cei care au răspuns corect la aceste întrebări vor pierde
punctaj şi vor scade în clasament, în timp ce toţi cei care nu au răspuns vor rămâne pe loc pe sistemul «nu ai ştiut, eşti mai bun»“ ((Marius)
“Mă numesc Irina-Georgiana Gavrilaş şi sunt absolventă a Facultăţii de Medicină Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie «Gr. T. Popa» Iaşi, promoţia 2010. Anul acesta, pe 21 noiembrie, am susţinut Examenul Naţional de Rezidenţiat. În urma scanării tezei după finalizarea examenului am obţinut punctajul 706, pentru care am semnat împreună cu doi martori, care s-au oferit voluntari, dintre colegii prezenţi în sală. În urma contestaţiilor cu privire la modul de alcătuire a unor grile, aşa cum este prezentat pe site-ul www.rezidentiat.info, 5 dintre grilele din concurs au fost anulate. Motivul pentru care au fost anulate aceste grile nu a fost pus la dispoziţia celor care au susţinut acest examen nici până în momentul de faţă. Aşa cum erau prevăzute răspunsurile la aceste 5 întrebări în grilele master de corectare, atunci când s-a făcut scanarea tezei în sala de examen, eu am obţinut 23 de puncte pentru aceste 5 grile, după răspunsurile considerate pe atunci a fi corecte, ceea ce înseamnă punctaj maxim pentru fiecare din cele 5 întrebări (2 întrebări complement simplu şi 3 întrebări complement multiplu). Prin anularea acestor cinci întrebări, punctajul oficial cu care figurez în clasamentul naţional a ajuns de la 706 la 683. Este revoltător ca acest lucru să se întâmple după ce am semnat împreună cu doi martori procesul-verbal de luare la cunoştinţă şi acceptare a punctajului obţinut. Este încă şi mai revoltător ca 5 grile din cele 200 alcătuite pentru un examen de anvergura Rezidenţiatului să fie greşit formulate sau ambigue sau interpretabile.
Felul în care Comisia Centrală de Rezidenţiat a rezolvat această problemă, anulând aceste grile şi scăzând din punctajul iniţial obţinut la scanarea în sală a tezelor, a dus la modificarea în totalitate a clasamentului naţional. Astfel, fiecărui candidat i s-a scăzut punctajul obţinut la rezolvarea acestor grile, punctaj care variază între 0 (în cazul în care respectivul candidat a primit iniţial 0 puncte pentru fiecare din cele 5 întrebări) şi 23 (în cazul în care candidatul a primit iniţial 23 puncte pentru cele 5 întrebări – aşa cum este şi cazul meu). Astfel, candidaţi care au avut iniţial 705, 704, 703, 702, 701, 700 puncte şi mai puţin (sub punctajul meu de 706 de puncte), cărora nu li s-au scăzut 23 de puncte, ci mai puţin, în funcţie de punctajul pe care l-au obţinut iniţial la respectivele grile, au putut trece cu uşurinţă înaintea mea în clasamentul naţional. Este frustrant să ştiu că am pierdut timp preţios încercând să dau răspunsuri corecte şi complete la 5 grile care ulterior mi-au fost anulate, modificându-mi substanţial locul în clasamentul naţional (cu aproximativ 300 de poziţii), când puteam în loc să mă concentrez asupra altor întrebări.”
Ceea ce este cel mai deranjant în modalitatea Comisiei Centrale de Rezidenţiat de a organiza acest concurs este incapacitatea sa de a formula corect întrebările pentru cel mai important examen pe care trebuie să îl susţină un tânăr absolvent de medicină, examen de care depind viitorul şi cariera sa. Şi chiar mai mult, nonşalanţa cu care au fost anulate aceste 5 întrebări fără a se comunica o justificare oficială, fără a se putea compara punctajele obţinute iniţial în sală şi cele afişate în clasamentul naţional. Îmi permit să vorbesc în numele majorităţii şi să spun că modul în care Comisia Centrală de Rezidenţiat a gestionat acest incident ne face să credem tot mai mult în posibilitatea fraudării acestui concurs, prin lipsa de transparenţă şi prin lipsa asumării responsabilităţii de către cei însărcinaţi cu întocmirea grilelor.
Indiferent de punctajul obţinut de mine, nu uitaţi că am fost 4.318 candidaţi care am optat pentru locurile şi posturile scoase la concurs în domeniul medicină, 4.318 candidaţi cărora nu li s-a respectat semnătura din procesul-verbal şi de pe teza de examen, 4.318 candidaţi cărora li s-a modificat (sau nu!) punctajul iniţial obţinut, fără acordul lor.