x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate S.O.S. ganglionii durerosi!

S.O.S. ganglionii durerosi!

02 Mai 2005   •   00:00

  • de GEORGETA LICSANDRU
  • GANGLIONI DUREROSI
  • Ganglioni durerosi, lipsa de energie, lipsa poftei de mancare, uneori febra… Acestea sunt semnale de alarma ca in organism s-a instalat o infectie. Ganglionii limfatici, care apar in zona latero-cervicala, axilara, inghinala, fac parte din raspunsul imunologic al organismului la diferite boli infectioase. Unii ganglioni sunt superficiali si palpabili, altii sunt profunzi si vizibili la examenul radiologic.

    "In general, ganglionii limfatici au cateva particularitati care se asociaza cu starea de normalitate: trebuie sa fie moderat mariti in volum, nu foarte mari, in general sunt simetrici, nu sunt unilaterali, sunt mobili in planurile superficiale si profunde, nu sunt durerosi la palpare, au suprafata neteda, nu sunt aderenti intre ei", caracterizeaza ganglionii doctorul Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

    Ganglionii mariti in volum, cu suprafata neregulata, aderenti intre ei, imobili, duri pot fi semnul unei boli grave daca sunt insotiti de paloare, pierdere in greutate, lipsa poftei de mancare, stare febrila prelungita. In asemenea situatii, trebuie sa ne prezentam la medicul de familie, iar acesta, in caz de necesitate, ne trimite la specialist: de la pediatru, pentru copii, pana la hemato-oncolog. Daca sunt foarte mari si unilaterali, poate fi vorba despre o tumoare. Daca ganglionii sunt generalizati, daca apar mai multe grupe ganglionare (latero-cervical, axilar, inghinal), asociate cu marirea splinei, poate fi vorba despre o boala sistemica - leucemia. Ganglionii pot fi prezenti si la nivel abdominal, latero-toracic, insa sunt mai greu de explorat. Acestia sunt semnul unor limfoame, al leucemiei sau chiar al tuberculozei abdominale. O marire a ganglionilor in sfera latero-cervicala inseamna o infectie in zona ORL (otita, amigdalita). Ganglionii mariti prezenti in zona axilara sunt semnul unei boli sistemice (inclusiv cancer la san sau alte metastaze). Daca apar in zona inghinala, ei pot fi semnul unei boli venerice (sifilis).

    Copiii pana la 6 ani

    Atunci cand organismul sufera, la nivel ganglionar si splenic dispar asa-zisele zone germinative unde se formeaza anticorpii. "Daca ne referim la organismul copilului, el nu are o experienta imunologica intr-o prima faza si va fi bombardat de agresiuni infectioase (virale, bacteriene) in primii ani de viata. De aceea, in general, se accepta ca, in primii sase ani de viata, copilul are un profil limfatic in care ganglionii sunt mai mariti in volum decat la alte varste. Trebuie sa acceptam ca la varsta copilariei, acest proces de instruire imunologica face parte din procesul de instruire globala a organismului. Asa cum copilul invata sa mearga, sa vorbeasca, tot asa in paralel are loc si un proces de instruire imunologica, o perfectionare a mijloacelor de aparare a organismului impotriva diverselor afectiuni infectioase", arata doctorul Dumitru Matei. Ganglionii predomina la nivelul zonei latero-cervicale a gatului pentru ca aici este un mare cerc limfatic, care tine de infectiile din sfera ORL (rinite, adenoidite, sinuzite, amigdalite, otite).

    SFATUL MEDICULUI
    Daca ganglionii sunt mariti, dar nu sunt durerosi, parintii nu au motive sa intre in panica. "In cazul in care copilul prezinta ganglioni mariti si durerosi la palpare, parintele va lua legatura cu medicul de familie. El va dirija parintele si copilul pentru anumite investigatii la pediatru sau la hemato-oncolog. Cand constatam o marire a ganglionilor, este bine sa comunicam aceasta in timp util medicului de familie", ne sfatuieste doctorul Dumitru Matei.

    Ganglionii sunt plasati pe traseul sistemului limfatic(verde): zona axilara, inghinala, zona gatului. Limfa este un lichid organic translucid, care circula din tesuturi spre sange. Sistemul limfatic joaca un rol deosebit in apararea organismului in fata infectiilor virale si bacteriene

    FELINOZA. Tot prin marirea ganglionilor se manifesta si boala zgarieturii de pisica sau felinoza. Zgarietura de pisica la nivelul mainii poate introduce in organism un virus, care determina o masa ganglionara voluminoasa in zona axilara. Aparitia ganglionilor mariti in acest caz este insotita de stari febrile.

    ×
    Subiecte în articol: zonă ganglionii mariti