x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

S.O.S. gripa!

de Magda Marincovici    |    Steluta Indrei    |    Andrada Floria    |    13 Sep 2005   •   00:00
S.O.S. gripa!
SANATATEA FAMILIEI
Gripa este o boala care se caracterizeaza prin cateva elemente bine definite. Febra intre 38 si 39 de grade. Stare generala alterata. Dureri de muschi si de articulatii. Intr-un pas urmator, acestor elemente esentiale li se adauga: scurgeri ale nasului, dureri ale globilor oculari, tuse seaca iritativa. Aceste simptome tin in principiu sapte zile. Curba febrei are un anumit aspect: circa trei zile cu 38-39 de grade, o zi de scadere brusca a febrei si o crestere in jur de 38 de grade pentru 2-3 zile. In acest timp, pacientul are senzatia ca ar fi "batut". Gripa nu are pe prim-plan tusea si afectarea respiratorie, ci afectarea sistemica. Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", ne avertizeaza ca "gripa genereaza complicatii. Unele prin suprainfectie bacteriana, cand secretiile nazale devin purulente, altele sunt cantonate la nivelul plamanilor, printre care pneumonia gripala, care imbraca forme severe de manifestare si se face raspunzatoare de decesul pacientilor cu afectiuni pulmonare cronice. O alta complicatie prin suprainfectie bacteriana este bronhopneumonia, care este in legatura directa cu unele decese, in special la persoanele cu afectiuni cronice, fie ca acestea sunt la nivelul aparatului respirator (asa-numitele BPOC : bronho-pneumopatie obstructiva cronica), fie ca sunt alte boli cum ar fi: diabet zaharat, ciroza, afectiuni cardiovasculare, cancere etc. De temut sunt si complicatiile neurologice induse de gripa. Acestea imbraca forme severe de manifestare (meningoencefalita virala), chiar limitatoare de viata". Gripa mai poate provoca activarea sinuzitelor cronice. Gripa este data de virusul gripal, de care ne putem proteja doar prin vaccinare anuala. Epidemia incepe cu cazuri de gripa usoare si pasajul repetat al virusului duce la cresterea virulentei acestuia, cazurile de gripa devenind din ce in ce mai grave. Pentru stoparea circulatiei virusului ar trebui asigurata vaccinarea a 80% din populatia unei tari. Ceea ce nu se efectueaza in nici o tara. Iar pentru a reduce riscul de mortalitate prin gripa ar trebui ca 20% din populatie sa fie vaccinata.

Coliza, raceala, guturai

Celelalte viroze cu componenta respiratorie - deoarece si gripa are o componenta respiratorie - au ca aspect clinic marcant: nasul infundat, secretii apoase la nivelul nasului, tuse seaca iritativa, fara insa sa asocieze dureri musculare si de articulatii, iar febra este inconstanta. Coliza, raceala, guturaiul - cum sunt cunoscute aceste viroze - au caracteristici comune: nasul infundat si scurgeri din nas. Aceste viroze genereaza complicatii in special la copilul mic, date de otite. Ele presupun infundarea unei cai de comunicatie si de aeratie a urechii medii (Trompa lui Eustachio), care face legatura dintre urechea medie si faringe. Din cauza inflamatiei mucoasei din aceasta zona, "trompa" se infunda. In urechea medie se creeaza astfel conditii de stagnare a secretiilor, mediu care favorizeaza o suprainfectie bacteriana, declansandu-se otita medie supurata. Aceasta boala este des intalnita la copilul mic purtator de vegetatii. De la aceasta forma de otita se poate ajunge la o alta: meningita pneumococica, deoarece principalul germen implicat in aceasta otita este pneumococul. Aceasta complicatie poate duce rapid la deces. Mesajul este limpede: chiar o simpla raceala trebuie asistata medical corect, pentru evitarea complicatiilor.

Daca gripa este data de un singur virus gripal, guturaiurile sunt transmise de o multitudine de virusuri, care se manifesta identic: rino-virusuri, adeno-pharingo-conjunctivale (APC) - care asociaza roseata ochilor, mancarime la nivelul globului ocular, umflarea ganglionilor. Virusurile guturaiurilor sunt cu sutele, motiv pentru care nimeni nu si-a propus sa obtina un vaccin care sa ne protejeze de acestea.

Vaccinarea antigripala

Cea mai eficienta arma pentru prevenirea si mentinerea sub control a gripei este vaccinarea antigripala. Incepand de la 15 septembrie, vaccinul antigripal pentru sezonul 2005-2006 va fi disponibil in farmacii. Cea mai indicata perioada de vaccinare este in lunile octombrie-noiembrie, inainte de inceperea sezonului rece, care predispune la aparitia infectiilor respiratorii. Instalarea frigului poate duce la ratarea vaccinarii, deoarece orice infectie acuta febrila constituie o contraindicatie la vaccinul gripal.

Vaccinul confera protectie dupa doua saptamani de la administrare. De aceea este important ca acesta sa fie facut din timp, inainte de declansarea unei eventuale epidemii. Vaccinul gripal asigura imunitatea in proportie de 75%-90% pana la sfarsitul sezonului de risc, adica lunile martie-aprilie. In cazul varstnicilor si al copiilor de varsta mica, protectia este de mai scurta durata, motiv pentru care se recomanda vaccinarea acestora in doua reprize. A doua doza se administreaza la o luna fata de prima.

Compozitie

In fiecare an, compozitia vaccinului gripal este adaptata in functie de virusurile nou-aparute, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru emisfera nordica si pe baza deciziei Uniunii Europene. Pentru sezonul 2005-2006, vaccinul gripal contine antigene preparate din tulpini similare cu A/California/7/2004 (H3N2), A/New Caledonia/20/99 (H1N1) si B/Shanghai/361/2002, tulpini care se estimeaza ca vor circula in aceasta perioada.

Exista doua feluri de vaccinuri, cu tulpini virale activate sau inactivate (omorate). In tara noastra se administreaza numai vaccinurile gripale inactivate. Din totalul de 300 de milioane de doze de vaccin gripal produs anual in lume, doar 10 milioane contin virusuri activate. Acestea se administreaza doar in unele regiuni din SUA si Rusia si doar adultilor sanatosi cu varsta sub 40 de ani.

Indicatii

"Vaccinul gripal este indicat in mod special persoanelor care, din cauza varstei sau starii de sanatate, prezinta un risc crescut de complicatii provocate de gripa. De asemenea este recomandat persoanelor care datorita profesiei pot transmite gripa persoanelor cu risc crescut de complicatii", atrage atentia dr. Viorel Alexandrescu, directorul Centrului National de Referinta pentru Gripa din cadrul Institutului National "I. Cantacuzino".

Grupele de populatie "tinta" pentru programele speciale de vaccinare sunt reprezentate de persoane cu risc crescut de complicatii, aici fiind incluse persoanele in varsta sau cu handicap, cele institutionalizate, adultii si copiii cu afectiuni cronice (cardiovasculare, pulmonare, metabolice, renale si cu imunosupresie), persoanele cu varste peste 65 de ani, copiii si adolescentii (intre 6 luni si 18 ani) carora li se administreaza medicatie pe termen lung cu aspirina si care sunt astfel expusi riscului de a dezvolta sindrom Reye in urma unei infectii gripale. O alta grupa care trebuie vaccinata este reprezentata de subiectii care pot transmite gripa celor din categoria cu risc crescut, respectiv medicii, cadrele sanitare medii, personalul auxiliar din spitale si unitatile sanitare ambulatorii (cu prioritate a celor din maternitati, sectiile de terapie intensiva, statii de salvare), salariatii institutiilor de ocrotire a copiilor si batranilor si cei ai unitatilor de bolnavi cronici, membrii familiilor (inclusiv copiii) care includ persoane in categoria cu risc crescut de complicatii ale gripei.

Specialistii recomanda, totodata, si vaccinarea altor grupe de populatie cum ar fi lucratorii din servicii comunitare esentiale (vamesi, pompieri, politisti, militari), precum si elevii, studentii si alte persoane care locuiesc in spatii comune. Cea mai mare rata de imbolnavire se inregistreaza la copiii de varsta scolara. Din fericire, acestia fac forme usoare de boala, dar pericolul consta in transmiterea virusului in mediul familial persoanelor cu risc.

OMS a recomandat, de asemenea, vaccinarea tuturor persoanelor infectate cu HIV, persoanelor care calatoresc la tropice sau in emisfera sudica, precum si vaccinarea gravidelor si a copiilor mici. In cazul gravidelor, vaccinul gripal se poate administra pe toata durata sarcinii. De retinut ca acesta nu da reactii adverse si nu provoaca malformatii ale fatului. Vaccinul poate fi administrat si pe perioada alaptarii.

Contraindicatii si reactii adverse

Vaccinul gripal este contraindicat persoanelor cu manifestari alergice severe la oua si carne de pasare, deoarece in compozitia vaccinului se gasesc proteine de pui. In cazul pacientilor cu boli febrile sau orice infectii acute, administrarea vaccinului trebuie amanata pana la vindecarea acestora.

Vaccinarea poate determina aparitia, la 6-12 ore, a unor reactii secundare locale (la 30%-50% dintre vaccinati): durere, roseata (eritem), intarirea zonei respective (induratie), vanataie (echimoza), care dispar spontan. Totodata, pot aparea reactii generale (la 1%), precum febra sub 39 de grade Celsius, de scurta durata, care se remite cu antitermice, dureri de cap, astenie. Foarte rar pot aparea reactii alergice severe precum urticaria, rinita, socul anafilactic.

Mod de administrare

Vaccinul gripal se administreaza, numai de catre un cadru medical, intramuscular sau subcutanat. Pentru achizitionarea acestuia se recomanda prescriptia medicala. Vaccinul gripal poate fi administrat concomitent cu alte vaccinuri, dar in locuri diferite. Vaccinul trebuie adus la temperatura camerei inainte de utilizare. Produsul se pastreaza la temperaturi de 2-8 grade Celsius, in ambalajul original. Vaccinul nu se va folosi in cazul unor modificari ale aspectului (culoare, corp strain). Atentie! Vaccinul ramas din sezonul precedent 2004-2005 NU trebuie folosit pentru sezonul actual.

Tratamente traditionale

TIPOLOGII. Doctorul Calin Garlea, medic de familie, competenta in fitoterapie si acupunctura de la Centrul Medical Dava, este de parere ca, in cazul gripei, tratamentul traditional trebuie aplicat in functie de tipologia fiecarui pacient si de apartenenta la cele patru elemente: apa, aer, foc, pamant. Astfel, ardeiul iute sub forma de decoct sau de tinctura este recomandat semnelor de apa sau de pamant, dar nu si celor de foc, deoarece le-ar putea creste febra. Semnelor de foc le este recomandat laptele dulce, deoarece le mai scade febra.

ECHINACEA. Terapia cu echinacea in gripe si viroze respiratorii consta in administrarea, de trei ori pe zi, a cate doua lingurite cu suc proaspat sau tinctura de planta. In infectiile cronice este nevoie de intarirea organismului si atunci sunt recomandate doze mai mici (cate o lingurita de trei ori pe zi) pentru o perioada mai lunga de timp. Cura recomandata de specialist este de 7-10 zile maximum. Echinacea este indicata atat pentru uz intern, cat si extern, deoarece are proprietati imunostimulatoare, antivirale, bacteriostatice.

MASAJ. In reflexoterapie, simptomele gripei se pot diminua printr-un masaj energic al mainilor si al picioarelor in zonele strabatute de meridianele ce corespund nasului, sinusurilor si amigdalelor. Un alt masaj eficient este cel efectuat in spatiul situat la unirea celor doua oase din prelungirea degetului mare si aratatorului de la maini, pe fata posterioara. De asemenea, in aceasta zona se poate aplica si o lingura de metal incalzita putin. Aceste metode se pot folosi si in scop profilactic, in timpul epidemiilor de gripa.

FEBRA. Atunci cand temperatura este ridicata, se pot folosi cataplasme de iarba grasa, aplicate pe talpi. Iarba grasa se lasa la macerat in otet cu putina sare, timp de cateva ore. Pentru frisoane se poate face un amestec din flori de musetel, o lingurita cu flori de soc, 5 muguri de pin, toate macerate intr-un sfert de litru de vin fierbinte. Se lasa sa stea 5 minute, se filtreaza, se indulceste cu miere si se bea cate un paharel din lichidul rezultat dimineata si seara.

STIATI CA
  • Orice episod de viroza respiratorie necesita minimum un control la medicul de familie.
  • O persoana poate raci de 2-3 ori pe an, dar aceste episoade n-au nici o legatura cu gripa. Perioada de incubatie a tuturor virusurilor virozelor este scurta: de la cateva ore la 2-3 zile. Guturaiurile pot sa apara indiferent de sezon, pe cand gripa apare numai la sfarsitul iernii si inceputul primaverii.
  • Arma contra guturaiurilor este igiena nasului (spalat, suflat, decontaminat) cu apa sau solutii de apa cu sare (500 ml de apa calda si o lingurita cu sare). Aceasta solutie se pune in causul palmei si se trage pe nas, clorul fiind antiviral si antibacterian. Sunt si solutii speciale, care sunt indicate doar de medic.
  • La debutul guturaiurilor nu se administreaza antibiotice. Acestea se iau numai in cazul suprainfectiilor bacteriene. Antibioticele luate la inceputul guturaiurilor strica echilibrul florei nazale, permitand inmultirea bacteriilor "rele".
  • Trebuie sa stranutam doar in batista de panza sau hartie. Cele de panza se vor spala des, cele de hartie nu se vor arunca la intamplare, deoarece pot transmite virusurile.
  • Virusurile sunt transmise prin picaturi de saliva, eliberate in aer cand tusim sau stranutam. Deci vom tusi sau stranuta in causul palmei sau in batista, si nu in mana sub forma de con, deoarece astfel facilitam directionarea picaturilor catre cei din jur.
  • Dupa fiecare stranut trebuie sa ne spalam pe maini cu apa si sapun, pentru a limita transmiterea virusurilor.
  • ×