Producatorii, distribuitorii, farmacistii si pacientii sunt grav afectati de proiectul de ordin propus de Ministerul Sanatatii, care are ca obiectiv reducerea pretului medicamentelor incluse pe lista C2 si programele nationale. Sunt medicamente pe care statul le acorda gratuit unor pacienti cu diabet, tuberculoza, HIV/SIDA, afectiuni oncologice, hemofilie, transplant etc.
Prin noua metodologie de calcul scad cu 15% preturile acestor medicamente. De asemenea, proiectul de ordin al MS, aflat in dezbatere, propune diminuarea adaosului comercial la pretul medicamentelor. In prezent, adaosul comercial mediu este de 16%, proiectul de ordin prevede diminuarea la 10%, in timp ce in tarile UE acesta este intre 20% si 21%. Consecinta: cresterea cu 30%-40% a exporturilor paralele de medicamente, precum si a numarului falimentelor in zona pharma: producatori, distribuitori, farmacii. Dar cel mai grav sunt amenintati pacientii. Acest proiect de ordin vine pe fondul unei puternice crize a medicamentelor. Deja sunt retete la medicamente compensate si gratuite (lista C2) emise in semestrul al doilea al anului trecut pe care CNAS nu le-a decontat nici acum.
In prezent, situatia este identica: fondurile pentru compensate si gratuite s-au epuizat si se asteapta rectificarea bugetara promisa de Guvern. In aceste conditii, aproximativ 1.000 de farmacii si doi mari distribuitori de medicamente au dat faliment. Deja din luna mai 2011, retetele la medicamentele din programe de sanatate sunt refuzate de CNAS, pe motiv ca nu mai sunt bani.
Viorel Vasile, reprezentant al Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania, sustine ca '10% din medicamentele de pe lista C2 vor disparea'.
Pentru a reduce efectele asupra pacientilor, dr Sorin Popescu, reprezentant al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), propune o contributie de 10% din partea producatorilor destinata sustinerii programelor de sanatate si introducerea pe lista C2 a medicamentelor generice.