x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Semnal de alarmă: „10% din medicamentele compensate şi gratuite vor dispărea!”

Semnal de alarmă: „10% din medicamentele compensate şi gratuite vor dispărea!”

de Magda Marincovici    |    21 Iul 2011   •   21:00

Producatorii, distribuitorii, farmacistii si pacientii sunt grav afectati de proiectul de ordin propus de Mi­nisterul Sanatatii, care are ca obiectiv reducerea pretului medicamen­te­lor incluse pe lista C2 si progra­mele nationale. Sunt medicamente pe care statul le acorda gratuit unor pacienti cu diabet, tuberculoza, HIV/SIDA, afectiuni oncologice, hemofilie, transplant etc.

Prin noua metodologie de calcul scad cu 15% preturile acestor me­di­camente. De asemenea, proiectul de ordin al MS, aflat in dezbatere, propune diminuarea adaosului comercial la pretul medicamen­te­lor. In prezent, adaosul comercial me­diu este de 16%, proiectul de or­din prevede diminuarea la 10%, in timp ce in tarile UE acesta este intre 20% si 21%. Consecinta: cres­te­rea cu 30%-40% a exporturilor parale­le de medicamente, precum si a nu­ma­rului falimentelor in zona pharma: producatori, distribuitori, far­ma­cii. Dar cel mai grav sunt ame­nin­tati pacientii. Acest proiect de or­din vine pe fondul unei puternice cri­ze a medicamentelor. Deja sunt retete la medicamente compensate si gratuite (lista C2) emise in semestrul al doilea al anului trecut pe care CNAS nu le-a decontat nici acum.

In prezent, situatia este identica: fondurile pentru compensate si gratuite s-au epuizat si se asteapta rectificarea bugetara promisa de Guvern. In aceste conditii, aproximativ 1.000 de farmacii si doi mari distribuitori de medicamente au dat faliment. Deja din luna mai 2011, retetele la medicamentele din programe de sanatate sunt refuzate de CNAS, pe motiv ca nu mai sunt bani.

Viorel Vasile, reprezentant al Asociatiei Distribuitorilor de Me­di­camente din Romania, sustine ca '10% din medicamentele de pe lista C2 vor disparea'.

Pentru a re­du­ce efectele asupra pacientilor, dr Sorin Popescu, reprezentant al Asociatiei Romane a Pro­du­ca­to­ri­lor Internationali de Medicamente (ARPIM), propune o contributie de 10% din partea producatorilor des­ti­­nata sustinerii programelor de sa­na­tate si introdu­cerea pe lista C2 a me­dicamentelor generice.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate