x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sfaturi de recuperare după operația de cataractă

Sfaturi de recuperare după operația de cataractă

14 Iul 2022   •   14:47
Sfaturi de recuperare după operația de cataractă
Sursa foto: Shutterstock.com

Atunci când cataracta afectează semnificativ vederea, medicul specialist va recomanda cel mai probabil o operație de cataractă.

Aceasta este o procedură prin care este înlocuit cristalinul opacifiat cu unul artificial, pentru a reda vederea și pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

Dacă urmează să ai o astfel de intervenție, probabil că te întrebi cum vă fi procesul de recuperare și ce urmează să faci postoperator. Deoarece fiecare caz este diferit, nu putem oferi informații exacte, însă putem menționa câteva sfaturi generale, care ar putea să te ajute după operația de cataractă.

5 sfaturi pentru o recuperare mai ușoară

Recuperarea după operația de cataractă este un proces mai ușor comparativ cu alte operații la nivelul ochilor. Chiar și așa, există însă anumite lucruri care ar trebui evitate pentru a nu risca apariția complicațiilor.

În funcție de fiecare caz în parte, medicul specialist va oferi recomandări personalizate care trebuie respectate cu strictețe. Ca urmare, orice sfat menționat aici trebuie discutat în prealabil și cu medicul, pentru aprobarea lui.

Evită iritanții

Unul dintre cei mai importanți factori pentru o recuperare corespunzătoare este evitarea iritanților cu orice preț. Asta înseamnă limitarea expunerii la praf și alte particule și evitarea contactului cu apa.

Contactul cu acești iritanți poate crește riscul de infectare a zonei operate și poate afecta abilitatea naturală de vindecare a corpului.

După operație, medicul oftalmolog va menționa produsele și activitățile care vor trebui evitate, în funcție de stilul de viață al fiecărui pacient și de obiectele pe care le are prin casă.

Evită atingerea ochiului

Atingerea ochiului operat este o altă acțiune care trebuie evitată în primele săptămâni de la operație.

Frecarea sau atingerea ochiului poate crește semnificativ riscul de infectare, iar presiunea pusă prin atingere poate încetini procesul de recuperare și de vindecare.

Deoarece această acțiune poate cauza leziuni permanente, este indicat să nu atingi ochiul până la recomandarea medicului specialist.

Nu efectua activități obositoare

Având în vedere că ochiul nu trebuie forțat după operație, evită anumite activități cum ar fi ridicarea greutăților sau cele care te obligă să te apleci.

Înotul este o altă activitate interzisă, atât din punct de vedere al riscului de infectare prin intrarea în contact cu apa, cât și din punct de vedere al efortului necesar pentru a înota.

În funcție de domeniul profesional și de stilul de viață practicat, medicul oftalmolog îți va face o listă cu activitățile interzise și permise.

Respectă programările stabilite de către medic

Înainte de externare medicul te va programa pentru o consultație. Timpul care trebuie să treacă de la operație până la prima consultație variază în funcție de fiecare pacient și de felul în care a decurs operația.

Este important să te prezinți la aceste consultații, chiar dacă ești de părere că recuperarea decurge bine, iar dacă exista simptome îngrijorătoare, atunci poți să te prezinți și mai devreme pentru o consultație adițională.

Poartă ochelari de soare

Este posibil ca medicul să îți recomande ochelari de soare după operație, pentru a feri ochiul de praf și alte particule, dar și pentru a-l proteja împotriva soarelui și a obiceiului de frecare a ochiului.

Deoarece ochelarii vor avea rol de scut între ochiul operat și mediul înconjurător, cu cât aceștia vor fi mai mari, cu atât mai bine.

Apariția cataractei este o problemă des întâlnită, mai ales în rândul persoanelor vârstnice, iar operația de înlocuire a cristalinului este de multe ori opțiunea cea mai eficientă de restaurare a  vederii.

Cu toate acestea, ca orice altă intervenție chirurgicală, operația de cataractă prezintă și ea anumite riscuri. Din acest motiv, este important de ales o clinică sau centru specializat în aceste intervenții, pentru a primi cele mai bune și mai sigure servicii.

Dacă suferi de cataractă atunci intră în contact cu unul dintre aceste centre și programează-te pentru o consultație medicală, cât mai curând posibil.

 

 

×