x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Stoparea căpuşării spitalelor de stat - Ministrul Nicolăescu taie perfuziile cu bani publici în unităţile spitaliceşti private

Stoparea căpuşării spitalelor de stat - Ministrul Nicolăescu taie perfuziile cu bani publici în unităţile spitaliceşti private

de Magda Marincovici    |    13 Ian 2013   •   18:44
Stoparea căpuşării spitalelor de stat - Ministrul Nicolăescu taie perfuziile cu bani publici în unităţile spitaliceşti private
Sursa foto: Lucian Alecu/Intact Images

Ministrul Eugen Nicolăescu a anunţat că, potrivit contractului-cadru valabil de la 1 martie, este sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a spitalelor private, banii fiind direcţionaţi spre spitalele publice. “În contractul-cadru 2013 care va intra, sper, în vigoare la 1 martie, vom sista finanţarea din fondurile “Casei” pentru unităţile spitaliceşti private. Astfel încât toţi banii publici ­ vorbim de fondul unic naţional de asigurări sociale de sănătate ­ să meargă către spitalele publice. (...) Cu 10% va creşte fondul alocat spitalelor pentru perioada următoare. Ceea ce, împreună cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie şi terapie intensivă, sper că va asigura o finanţare superioară a spitalelor şi va micşora din nemulţumirile cetăţenilor”, a precizează ministrul Nicolăescu. În acest sens, ministrul Sănătăţii a spus că trebuie stabilit foarte clar: sectorul public trăieşte din banul public, sectorul privat, din banul privat. De asemenea, ministrul Sănătăţii este decis să stopeze “căpuşarea” spitalelor de stat de cei care lucrează în privat. Aici sunt două soluţii. Se vor conecta sistemele informatice astfel încât “datele se vor vedea cu ochiul liber şi cei care greşesc vor plăti”. Şi, eventual, o decizie în privinţa medicilor care lucrează simultan în ambele sisteme: public şi privat. 

Este posibil ca spitalele judeţene de urgenţă să revină în subordinea Ministerului Sănătăţii, “unde ­ spune ministrul ­ cred că le este locul, împreună cu cele regionale, împreună cu SMURD şi cu ambulanţele, astfel încât sistemul integrat de urgenţă să funcţioneze firesc şi nu fragmentat, şi nu pe interese locale”.

De altfel, ministrul Nicolăescu este de părere că “descentralizarea s-a făcut fără cap şi fără logică şi fără principii. Eu consider că, în continuare, medicina de urgenţă, cea care se manifestă în sistemul spitalicesc prin Unităţile de Primiri Urgenţe în special trebuie să fie a MS, pentru că este responsabilitatea constituţională a statului, a Guvernului”.
Secretarul de stat Raed Arafat are misiunea de a face o analiză pe care se va baza oportunitatea readucerii spitalelor judeţene sub umbrela MS. 

Managerii de spitale ale căror mandate au expirat vor asigura interimatul la conducerea unităţilor medicale, până la adoptarea modificărilor legislative.
Astfel, ministrul a declarat că “... unde sunt manageri în exerciţiu, îşi duc mandatul până când se vor schimba, dacă se vor schimba, prevederile legislative. Cei cărora le-a expirat mandatul nu dau concurs, îi ţin interimari până când se schimbă prevederile legislative, astfel încât sistemul să-şi vadă de treaba lui în continuare”.

În acest an, salariile medicilor rezidenţi nu vor fi majorate, deşi Colegiul Naţional al Medicilor propunerea încă din luna octombrie dublarea acestora. Ministrul Eugen Nicolăescu spune că la finalul primului său mandat în 2008, un medic rezident avea salariu de încadrare 1.100 lei şi acum este de 700 lei. “Eu nu pot să fac creşteri salariale în 2013. Nu am posibilitatea. Atât vă răspund astăzi. Nu, în 2013. Pentru 2014 discutăm în acest an tot programul legislativ. Nu vă pot spune mai mult în clipa de faţă. Sunt abia la început de an şi de mandat. Mai vedem, după ce discutăm şi cu FMI-ul.” 

×