x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Studiu: Vârsta tatălui poate afecta şansele de reproducere

Studiu: Vârsta tatălui poate afecta şansele de reproducere

24 Iul 2022   •   22:10
Studiu: Vârsta tatălui poate afecta şansele de reproducere

Cercetătorii au ajuns la concluzia că „ceasul biologic” al bărbaților poate afecta şansele de reproducere mai mult decât se credea până acum. Studiul ar putea ajuta la modelarea educaţiei şi a mesajelor privind fertilitatea pentru cuplurile care încearcă să conceapă un copil in vitro.

Primul lucru care i se spune unei femei care vrea să rămână însărcinată prin tratamente de fertilitate este impactul pe care îl va avea vârsta ei asupra şanselor de a avea o sarcină de succes.

Noul studiu a rată însă cum influenţa vârstei tatălui asupra ratelor de naştere ar putea juca un rol mai important decât se credea anterior.

Pentru femeile sub 35 de ani sau peste 40 de ani, vârsta partenerului de sex masculin nu face nicio diferenţă în şansele lor de a da naştere unui copil. Dar pentru femeile cu vârste cuprinse între 35 şi 40 de ani există o scădere semnificativă a ratei natalităţii dacă partenerul de sex masculin are 40 de ani.

Rezultatele contestă ipotezele larg răspândite conform cărora vârsta mamei ar trebui să fie întotdeauna principalul aspect şi ar putea ajuta la formarea educaţiei şi a mesajelor privind fertilitatea pentru cuplurile care încearcă să conceapă.

„Descoperirile se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care arată că fertilitatea este, de asemenea, și o problemă de sex masculin”, aspune Kate Brian, manager la Fertility Network UK.

Profesorul Geeta Nargund, unul dintre cei patru autori ai studiului afirmă: „De prea mult timp povara a fost asupra femeilor, iar contribuţia bărbatului la riscurile pe termen scurt şi lung la urmaşi asociate cu vârsta paternă înaintată au fost în mare măsură ignorate”.

Studiul clinic se bazează pe date anonimizate de la Autoritatea pentru Fertilizare şi Embriologie Umană din Marea Britanie. Acesta a analizat interacţiunea vârstei materne şi paterne în 18.825 de cicluri FIV şi ICSI (unde spermatozoizii sunt injectaţi direct în ovul pentru a ajuta la fertilizare) după un singur transfer de embrion proaspăt.

×
Subiecte în articol: reproducere