Uleiurile esențiale sunt folosite pentru diverse scopuri, de la tratamentul unor dureri până la alungarea insectelor. Unii specialiști în aromoterapie susțin că efectele benefice ale uleiurilor esențiale se extind și în ce privește tratarea depresiei. Deși uleiurile nu vindecă depresia și nu trebuie folosite ca tratament alternativ celui recomandat de medicul psihiatru, ele pot fi un remediu complementar.
Anumite uleiuri esențiale pot înlătura unele dintre simptomele depresiei, cum ar fi lipsa somnului, anxietatea sau starea de spirit. Totuși, înainte de a încerca terapia cu un ulei esențial, este bine să consultați un medic sau un specialist aromoterapeut, pentru a vă asigura că ceea ce faceți nu va înrăutăți lucrurile.
Iată câteva dintre efectele benefice ale uleiurilor esențiale, pentru cei care suferă de depresie:
- Uleiul de bergamotă reduce anxietatea și stresul. Bergamota, lavanda și tămâia au efecte pozitive asupra bolnavilor de cancer care se confruntă cu dureri și depresie.
- Tot lavanda reduce teama de dentist, atunci când ne aflăm la cabinetul stomatologului.
- Lavanda, tămâia și trandafirul reduc anxietatea și frica în timpul travaliului. Tot uleiul de lavandă favorizează relaxarea și somnul.
- Uleiul de trandafir ajută persoanele care suferă de depresie și anxietate și le eliberează de stres.
- Uleiul de rozmarin are efecte asemănătoare medicamentelor antidepresive, în timp ce uleiul de portocal reduce anxietatea iar cel de ghimbir reduce comportamentele depresive.
- Uleiul de ylang ylang poate reduce ritmul cardiac, tensiunea arterială și normalizează respirația.