x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Suplimentele alimentare, pro şi contra

Suplimentele alimentare, pro şi contra

de Mirela Dădăcuş    |    10 Mar 2009   •   00:00

Tot mai multe persoane folosesc suplimente alimentare, ocazional sau constant, cu scopul menţinerii sănătăţii sau ameliorării unor afecţiuni. Acestea pot fi sub formă de comprimate, capsule, pulbere, batoane cu gust de ciocolată sau sub formă lichidă. Întrebarea este dacă avem nevoie de aceste suplimente sau le luăm pentru a fi în "pas cu moda".



NUTRIŢIE ÎNTR-O PILULĂ
Doctorul Magda Iordan, medic de familie în Bucureşti, spune că deficienţele nutriţionale sunt aproape imposibil de evitat, având în vedere viaţa stresantă pe care o ducem. Potrivit medicului, din cauza stilului alert suntem tentaţi să mâncăm mai multe produse de tip fast-food, în loc să ne hrănim sănătos. De fapt, este greu de crezut că cineva mai are timp să respecte "piramida alimentară", un ghid de dietă care ne învaţă ce tipuri de alimente trebuie să consumăm şi în ce cantitate. Astfel, ne putem confrunta cu tulburări de digestie, anemie, deficit de fier, vitamine şi minerale sau obezitate. Chiar dacă pe moment ne simţim bine, asta nu înseamnă că nu ne putem îmbolnăvi brusc. Dacă aveţi o dietă bogată în fructe, legume, peşte sau cereale integrale, atunci nu aveţi nevoie de suplimente nutritive. În schimb, pentru persoanele care au o alimentaţie haotică, suplimentele alimentare reprezintă o soluţie de echilibrare nutriţională. Atenţie! Rolul suplimentelor este să completeze o dietă deficitară în nutrienţi (vitamine, minerale, aminoacizi, acizi graşi) şi nu să o înlocuiască. "Suplimentele alimentare trebuie luate la recomandarea medicului şi numai după o investigare a stării de sănătate. Astfel, se depistează carenţele sau, dimpotrivă, excesele de vitamine sau minerale. În ambele situaţii, pot apărea efecte negative asupra sănătăţii", adaugă medicul. Suplimentele se prescriu în funcţie de vârstă, de sex, de activitatea fizică depusă sau de efortul intelectual. Ele pot deveni periculoase dacă sunt luate "după ureche", mai ales în cazul celor care urmează un tratament pentru o afecţiune cronică.

SFAT
Suplimentele alimentare sunt recomandate vegetarienilor, femeilor cu menstruaţii abundente, celor însărcinate, care alăptează sau aflate la menopauză, persoanelor cu afecţiuni care împiedică absorţia nutrienţilor (alergii alimentare, intoleranţă faţă de un anumit aliment), celor cu boli hepatice sau cu suferinţe ale pancreasului. Şi o intervenţie chirurgicală la nivelul tubului digestiv împiedică absorţia normală a vitaminelor şi mineralelor din alimente.

×
Subiecte în articol: recomandări