x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Talmeş-balmeş

de Paula Anastasia Tudor    |    30 Apr 2010   •   00:00

Nu prea mă bag eu în chestiuni de-astea, prefer să-i las pe alţii, mai pricepuţi, să comenteze public, dar săptămâna trecută, într-o zi, uitându-mă la tv, am simţit că-mi explodează capul. Şi nu din cauza radiaţiilor! Ajunsesem într-o asemenea stare, de-mi spuneam "Doamne ajută!" când începeau reclamele să-mi ţopăie oameni fericiţi prin faţa ochilor.

De la Constituţia servită imediat după dezbaterea ei, de mă întrebam cât de mare au ăştia cutia craniană de scot legile pe bandă rulantă, că tocmai ce vorbisem cu o prietenă care-mi spunea că iar s-a modificat codul fiscal cu două zile înainte de termenul-limită de depunere a declaraţiilor. Păi, cine mai vine să investească aici dacă din două-n două luni se schimbă legea fiscală, implicit, şi mai ales impozitarea, care, desigur, creşte!

Cum pot capetele astea luminate să fie atât de inventive când e vorba să ne jumulească legal, dar când e vorba despre produs "altceva decât mătreaţă" - spune poetul! -, şi anume bani de-ăia de au calitatea că-s europeni, dar nerambursabili, stiloul se îndoaie neputincios (excluzând cazurile în care banii s-ar rula prin propria firmă)? Păi, de ce nu cheamă liceenii să-i ajute? Sunt o grămadă de copii isteţi, chiar geniali. Să facă un concurs de idei! Dar e o dovadă de deşteptăciune să-l apreciezi pe ăla mai inteligent decât tine... Apoi cu decizia privind declaraţiile de avere... mă uitam de parcă mă pocnise cineva cu leuca.

Nu puteam înţelege nici în ruptul capului cum vine aia: nişte oameni dau o sentinţă într-o cauză în care nu pot fi obiectivi! Orice judecător într-o societate cât de cât normală s-ar autorecuza. Şi ar invoca un principiu de aberaţie legislativă. Şi un bebeluş ar mări ochii de spaimă dacă ar auzi aşa ceva! A urmat sau a fost înainte, nici nu mai ştiu, că mă pocnise migrena de-a binelea, informaţia cum că statul se pregăteşte să vândă acareturile ce i-au mai rămas prin curte. Alea de siguranţă naţională care oricum s-au tot vândut până acum.
Ce să zic, săptămâna trecută a început să mă înghesuie panica.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete