x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ţânţarii vin cu virusuri!

Ţânţarii vin cu virusuri!

18 Aug 2011   •   21:00

Ieri, Institutul Cantacuzino a confirmat cel de-al doilea caz de infectare cu virusul West Nile la o pacienta de 73 de ani din judetul Constanta. 'Infectia cu virusul West Nile afecteaza sistemul nervos central. Aproximativ 80% dintre persoanele infectate nu au simptome, aproape 20% pot pre­zen­ta: febra, dureri de cap, greata, voma si uneori cres­terea in volum a ganglionilor limfatici, eruptie cutanata pe fata anterioara si posterioara a toracelui si abdomenului. Totusi, o persoana din 150 poate dezvolta forma severa a bolii: meningo-encefalita, cu febra ridicata, dureri de cap, redoarea cefei, dezorientare, coma, tremor, convulsii, slabiciune musculara, pierderea vederii, pierderea sensibilitatii si paralizie', avertizeaza dr. Constantin Dina, seful DSP Con­stanta. In Romania, primul caz de infectie cu virusul West Nile din acest sezon a fost confirmat in iulie. Pacienta are 37 de ani si este din din jude­tul Galati.

OMS avertizeaza ca virusul West Nil transmis prin intepaturile tantarilor a provocat 42 de cazuri de imbolnaviri in Europa: 22 in Grecia, 11 – Federatia Rusa, 6 – Is­rael, 2 – Albania etc. Potrivit OMS, incidenta in­fectiei cu West Nile este mai mare decat in anii tre­cuti. Fenomenul este accen­tuat din cauza con­di­tiilor meteorologi­ce – alternanta zil­elor ploioase cu cele caniculare – favorabile in­mul­tirii tantarilor.

Popu­latia este sfatuita sa poarte haine lejere care acopera mainile si picioarele, aplicarea pe piele a unor produse antitantari, utilizarea dispozitivelor impotriva insectelor.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate