Ieri, Institutul Cantacuzino a confirmat cel de-al doilea caz de infectare cu virusul West Nile la o pacienta de 73 de ani din judetul Constanta. 'Infectia cu virusul West Nile afecteaza sistemul nervos central. Aproximativ 80% dintre persoanele infectate nu au simptome, aproape 20% pot prezenta: febra, dureri de cap, greata, voma si uneori cresterea in volum a ganglionilor limfatici, eruptie cutanata pe fata anterioara si posterioara a toracelui si abdomenului. Totusi, o persoana din 150 poate dezvolta forma severa a bolii: meningo-encefalita, cu febra ridicata, dureri de cap, redoarea cefei, dezorientare, coma, tremor, convulsii, slabiciune musculara, pierderea vederii, pierderea sensibilitatii si paralizie', avertizeaza dr. Constantin Dina, seful DSP Constanta. In Romania, primul caz de infectie cu virusul West Nile din acest sezon a fost confirmat in iulie. Pacienta are 37 de ani si este din din judetul Galati.
OMS avertizeaza ca virusul West Nil transmis prin intepaturile tantarilor a provocat 42 de cazuri de imbolnaviri in Europa: 22 in Grecia, 11 – Federatia Rusa, 6 – Israel, 2 – Albania etc. Potrivit OMS, incidenta infectiei cu West Nile este mai mare decat in anii trecuti. Fenomenul este accentuat din cauza conditiilor meteorologice – alternanta zilelor ploioase cu cele caniculare – favorabile inmultirii tantarilor.
Populatia este sfatuita sa poarte haine lejere care acopera mainile si picioarele, aplicarea pe piele a unor produse antitantari, utilizarea dispozitivelor impotriva insectelor.