x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Tăria de a renunţa la rolul lui Mihai Viteazul

Tăria de a renunţa la rolul lui Mihai Viteazul

de Florin Condurateanu    |    09 Apr 2010   •   00:00

Viaţa lui Sergiu Nicolaescu nu se evaluează în ani, ci se "cântăreşte" în milioanele de spectatori şi în milioanele de aplauze culese cu filmele sale. A aminti că împlineşte 80 de ani este un fel de a deplasa într-o dimensiune prea strâmtă destinul unui bărbat care a marcat generaţii şi generaţii de români.

Când l-am avut invitat în emisiunile mele se primeau sute de mesaje şi ţin şi acum minte că, într-una din emisiunile de la Antena 2, din aceste peste 800 de sms-uri, 74 erau trimise de copii până în 10 ani care îl rugau "domnule Nicolaescu, vă rugăm să mai faceţi filme cu domnitorii români, dar dorinţa noastră e ca la sfârşitul filmelor să nu ne mai moară domnitorii!". Generaţii şi generaţii au crescut alături cu filmele de istorie românească, alături de seria cu comisari, alături de capodopere precum "Osânda", "Ciuleandra" sau hohotele de râs sănătos stârnite de "Nea Mărin miliardarul!".

Un alt mesaj primit în timpul emisiunii cu Sergiu Nicolaescu venea de la un cap de familie care spunea "din cauza filmelor dvs. cu comisari eu nu mai pot să-mi port pălăria, pentru că fiul meu o ascunde ca în lipsa mea să se deghizeze în Comisarul Moldovan". Sergiu Nicolaescu mi-a destăinuit că a iubit teribil două fiinţe: mama şi România. Mi se destăinuia că a căutat să nu rămână restant la nici o pagină eroică de istorie românească pe care să n-o fi transpus în filmele lui.

Şi aşa, din acest ţel de suflet au răsărit bijuterii cinematografice precum "Mihai Viteazul", "Dacii", "Mircea", "Războiul de Independenţă", "Triunghiul morţii Mărăşti-Mărăşeşti-Oituz", lupta Armatei Române pe forntul de vest în cel de-al doilea război mondial, perioada Antonescu. "Mama mea a luptat ca cercetaş pe frontul de pe Jii alături de Caterina Teodoroiu, care locuise la noi în casă. Când mama mă alăpta îmi cânta cântece patriotice". A ştiut să renunţe la rolul lui Mihai, deşi turnase multe secvenţe cu el în straiele voievodului întregitor, pentru că într-o noapte şi-a dat seama că nimeni nu ar fi întruchipat mai bine figura marelui Mihai ca Amza Pellea.

S-a retras în rolul comandantului de cavalerie otoman, unde a filmat o şarjă nebună de cavalerie având mâna ruptă. Şi-a legat cu sârme iataganul de gipsul mâinii fracturate, sfidând pericolul posibil de a cădea de pe calul în galop dacă se speria de bubuiturile tunurilor, cu mâna frântă neputând să se sprijine în căzătură. Un clasament alcătuit în America privind cele mai valoroase filme istorice din totdeauna din lume, filmul "Mihai Viteazul" se situează pe podium pe poziţia a treia.

În teribila competiţie pentru votul uninominal pe Bucureşti, acolo unde PSD nu se simte prea bine, Sergiu Nicolaescu doar cu numele lui iubit şi respectat a fost ales senator.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete