x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ţigara strică creierul. Traseul către demenţă: Tabagism – Hipertensiune – Tulburări la nivelul creierului

Ţigara strică creierul. Traseul către demenţă: Tabagism – Hipertensiune – Tulburări la nivelul creierului

de Magda Marincovici    |    26 Noi 2012   •   21:18
Ţigara strică creierul. Traseul către demenţă: Tabagism – Hipertensiune – Tulburări la nivelul creierului
Sursa foto: -Vladimir-/Getty Images/iStockphoto

Cancerele, în special cel pulmonar, bolile cardiovasculare au în comun un factor cauzator: ţigara. Iată că la acest şir de nenorociri provocate de ţigară specialiştii britanici mai adaugă unul: riscul de demenţă. Cercetătorii de la King’s College din Londra au publicat un studiu în revista consacrată domeniului complex al îmbătrânirii “Age and Ageing”, care aduce dovezi clare asupra legăturii directe dintre tabagism şi creier. A fuma ar putea afecta capacitatea de memorare, de învăţare, de gândire.

Studiul britanic are ca scop “explorarea relaţiei între riscurile cardiovasculare şi declinul funcţiilor cognitive în cazul persoanelor cu vârste de peste 50 de ani. Au fost selectate pentru acest studiu 8.800 de persoane, care au fost supuse unor teste speciale aproximativ opt ani. Testele au constat între altele în memorarea şi folosirea unor cuvinte noi, precizarea într-un anumit timp a numelui cât mai multor animale etc. Subiecţii au fost de la început grupaţi în “fumători” şi “nefumători”. Autorii studiului sunt de părere că există o relaţie clară între tabagism şi rezultatele mediocre obţinute la aceste teste. În mod surprinzător, potrivit opiniei acestora, tensiunea arterială şi kilogramele peste greutatea normală afectează mai puţin creierul, comparativ cu tabagismul. Doctorul Alex Dregan, unul dintre cercetători, declara pentru BBC News că este de datoria specialiştilor de a informa prompt asupra necesităţii de a face schimbări radicale în stilul de viaţă, pentru a elimina riscurile de demenţe. Studiile au arătat în repetate rânduri existenţa unei legături între fumat şi o tensiune arterială ridicată, ceea ce creşte riscul declinului cognitiv şi al demenţei, iar această cercetare se adaugă listei de dovezi”, a declarat dr Simon Ridley, reprezentant al organizaţiei Alzheimer Research, din Marea Britanie.

În celălalt colţ al lumii, studiile indică faptul că tabagismul scurtează viaţa. 23 de ani au monitorizat cercetătorii japonezi implicarea tabagismului în reducerea speranţei de viaţă. Concluziile colectate din studierea stilului de viaţă al 68.000 de persoane – femei şi bărbaţi – arată că renunţarea la fumat înainte de împlinirea vârstei de 35 de ani elimină aproape în totalitate riscurile de deces prematur. În plus, potrivit studiului cercetătorilor niponi, cu cât este mai tânăr fumătorul, cu atât este mai expus morţii premature.

×
Subiecte în articol: tabagism fumat