Pacienţii vor putea să-şi aleagă spitalul şi vor avea dreptul să se trateze în altă ţară europeană fără obligaţia unei autorizaţii precedente sau a altor formalităţi. Important este că la revenirea în ţara de origine pot solicita legal rambursarea costurilor terapiei. Această directivă nu se referă doar la furnizorii de servicii medicale de stat, ci şi la cei privaţi.
Pacienţilor le va fi rambursată o sumă egală cu cea pe care ar primi-o pentru acelaşi tip de serviciu medical în ţara lor de origine.
Reţetele medicale emise într-o ţară UE vor fi recunoscute în ţara de reşedinţă a pacientului şi viceversa.
Autorităţile naţionale pot introduce un sistem de “autorizare prealabilă” a tratamentului doar dacă este vorba despre spitalizare peste noapte sau despre intervenţii extrem de costisitoare. Autorităţile din ţara de provenienţă a pacientului pot refuza autorizaţia doar dacă terapia solicitată este corespunzătoare şi disponibilă într-un termen adecvat şi în ţara de origine, dar sunt obligate să ofere explicaţii ale acestei decizii.
De obicei, pacienţii vor fi nevoiţi să-şi plătească în avans tratamentul, pentru a-şi recupera apoi banii prin rambursare de la autorităţile publice autohtone.
Noua directivă le este utilă în special celor care doresc să acceseze intervenţii precum operaţiile de cataractă sau de înlocuire a şoldului.
Guvernele ţărilor europene au la dispoziţie 30 de luni pentru a integra aceste măsuri în legislaţia naţională.
Descarcati documentul oficial in format PDF