Un studiu efectuat de doua prestigioase instituţii de specialitate din SUA şi Marea Britanie, Harvard, respectiv Colegiul Regal din Londra, a relevat faptul că mai mult de 10 la sută din populaţia lumii este obeză.
Practic, în 2008, 9,8 la sută dintre bărbaţi, respectiv 13,8 la sută dintre femeile lumii sufereau de obezitate, procentaje îngrijorătoare, comparativ cu cele înregistrate în 1980, 4,8, respectiv 7,9.
Conform studiului apărut în publicatia The Lancet, cei mai mulţi obezi sunt înregistraţi în SUA (masculin şi feminin), locurile următoare fiind ocupate de Marea Britanie şi Australia, respectiv Noua Zeelandă şi Australia.
Cei mai puţini obezi se înregistrează, nimic surprinzător, în sud-estul Asiei şi Africa sub-sahariană.
La baza efectuării cestui studiu stă scorul BMI (Body Mass Index), care se calculează prin împărţirea greutăţii, exprimată în kilograme, la înălţimea (în metri) ridicată la puterea a doua. Exemplu concret: un adult de 100 de kilograme care măsoară 1,90 metri are un scor BMI de 27,7.
Potrivit scorului BMI, persoanele cu scorul între 18,5 şi 25 sunt considerate normoponderale, peste 25 supraponderale, iar peste 30 obeze.