x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate “Un fleac, m-au ciuruit”, fraze rostite şi de bugetari

“Un fleac, m-au ciuruit”, fraze rostite şi de bugetari

de Florin Condurateanu    |    14 Aug 2009   •   00:00

Un soare plictisitor făcuse din asfalt un fel de ciulama, iar autobuzele şi troleibuzele parcă îşi pierduseră viteza a patra, ba chiar şi pe a treia târându-se fără chef prin staţiile înţesate de doritori să ajungă acasă. Doi bărbaţi cu fizionomie de bugetari înmuiaţi de o transpiraţie RATB îşi povesteau zbuciumările de la servici.



 "Un fleac, m-au ciuruit. M-au ciuruit şeful şi adjunctul care aveau boală pe mine şi mi-au tăiat 10% din salariu". Uneori nişte vorbe rostite de o vedetă devin fraze în gura oamenilor de pe zebră şi se uită cine le-a rostit prima dată pe ecran sau pe scenă. Devin o propoziţie fără autor, acestea alunecând printre miile de proprietari ai zicerii. Fraza aceasta des folosită "Un fleac, m-au ciuruit!" este ultima replică din filmul de mare succes "Cu mâinile curate".

Ea a fost rostită cu sângele gâlgâind în gură de comisarul Miclovan, jucat de Sergiu Nicolaescu, atunci când într-un depozit este lovit de gloanţele gangsterilor băştinaşi după ce comisarul îi lichidase pe mulţi dintre ei. Atât de îndrăgită a fost această vorbire încât eu am auzit-o şi pe post de sunet la telefoanele mobile ale unor tineri. Interesantă este şi povestea comisarului fără iubiri politice, dar cu patimă teribilă pentru meseria de poliţist, toate acestea îmbrăcate în personajul de popularitate comisarul Miclovan, interpretat fermecător de Sergiu Nicolaescu.

După ce comisarul "fără teamă şi reproş" moare în ultima secvenţă din "Cu mâinile curate" rămânând în ring comisarul comunist Roman alias Ilarion Ciobanu, publicul s-a revoltat că este desfiinţat un personaj atât de îndrăgit. Au curs telefoanele şi scrisorile către Sergiu Nicolaescu prin care românii îl rugau pe regizor să-l reînvie pe comisar în seriile următoare. Sergiu Nicolaescu chiar a fost convins că succesul trebuie reînnodat prin destinul comisarului, însă scenaristul, scriitorul Titus Popovici s-a opus să fie readus comisarul în următoarele filme.

Pentru început, Sergiu Nicolaescu n-a avut ce face şi în a doua peliculă "Ultimul cartuş" comisarul proletar Roman - Ilarion Ciobanu - a rămas singur în lupta cu bandiţii din Bucureştiul interbelic. Presiunile spectatorilor deveniţi suporteri necondiţionaţi ai comisarului au continuat, şi atunci Sergiu Nicolaescu l-a reînviat pe comisarul Miclovan în noul personaj comisarul Moldovan în următoarele filme poliţiste româneşti "Un comisar acuză", "Revanşa", şi "Duelul".

Farmecul lui Sergiu Nicolaescu a făcut din comisari eroi foarte îndrăgiţi de nepoţi, taţi şi bunici mai din fiecare familie. Când l-am avut invitat, ca de atâtea ori, într-o emisiune pe maestrul Sergiu Nicolaescu au curs sute de telefoane şi mesaje care îi mulţumeau că a adus o zestre de frumos în sufletele românilor. Într-un mesaj un bărbat spunea că dragostea lui pentru comisari s-a mutat şi în fiul lui de 10 ani care i-a rechiziţionat pălăria împopoţonându-se cu ea în casă în timp ce-l imita pe comisar.

Şi tot în acele emisiuni, din sutele de mesaje, 50-60 dintre acestea au venit de la copii între 9 şi 15 ani, unii dintre ei rugându-l pe Sergiu Nicolaescu să mai facă filme cu domnitori, dar să evite ca la final să moară voievozii români. Şi fiindcă am abordat şi filmele istorice să amintim că pentru rolul lui Mihai Viteazu s-au aflat pe liste 130 de candidaţi, mari actori dintre care cunoscute vedete internaţionale, printre care Charlton Heston şi alţii. Dealtfel, se şi filmaseră bucăţi importante din film chiar cu Sergiu Nicolaescu în rolul lui Mihai Viteazu, până când într-o noapte un gând superb a încolţit în mintea regizorului. "Cel mai potrivit Mihai ar fi Amza Pellea".

De a doua zi, filmările s-au făcut cu Amza în rolul voievodului întregitor. De altfel în film au rămas şi secvenţe filmate cu Sergiu Nicolaescu în rolul lui Mihai, dar erau scene în care domnitorul nu era în prim-plan. Sergiu Nicolaescu s-a retras în rolul unei mari căpetenii din fruntea armatei otomane. Sergiu Nicolaescu care dormea doar două-trei ore pe zi, obosit, a alunecat pe scările hotelului şi şi-a fracturat braţul.

A doua zi se filma scena unui atac de cavalerie al otomanilor ce trebuia condus de căpetenia otomană Sergiu Nicolaescu. Cum mâna fracturată (era prinsă în ghips), Sergiu şi-a legat cu sârme iataganul de ghips, şi cu braţul rupt legat de iatagan conducând şarja de cavalerie a filmat trecând printr-un mare pericol. Dacă armăsarul lui se speria de bubuiturile exploziilor de obuze şi-l dărâma pe Sergiu, el nu putea să amortizeze căzătura cu braţul fracturat încorsetat în ghips şi cu sârme legate de iatagan.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete