Drob, stufat de miel, cozonaci, ouă şi... vin roşu. Toate aceste bunătăţi tradiţionale, specifice Sărbătorilor Pascale, pot deveni un inamic de temut pentru organismul nostru dacă le consumăm în exces, avertizează medicii.
Riscul de îmbolnăvire este cu atât mai mare la persoanele care au ţinut postul religios. Dr Laurenţiu Luca, medic primar medicină generală, ne sfătuieşte să nu mâncăm cu lăcomie şi fără măsură. Altfel, vom avea dureri de stomac, balonări, vărsături, greaţă sau indigestii.
Carnea de miel, bogată în grăsimi
"Trecerea de la o alimentaţie vegetală la una bogată în grăsimi animale este supărătoare pentru stomac, ficat, vezică biliară şi pancreas. Chiar şi persoanele care nu au nici o afecţiune cunoscută pot avea de suferit dacă mănâncă o cantitate mare de alimente, într-un timp relativ scurt", spune medicul Luca. Deoarece carnea de miel este bogată în grăsimi, ea trebuie consumată cu zgârcenie de cei cu afecţiuni biliare (dischinezie, litiază). În cazul celor cu boli de ficat se recomandă prudenţă în consumul de ouă, sosuri şi maioneze, în timp ce bolnavii cu pancreatită cronică trebuie să stea departe de alcool. Unele afecţiuni, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă, se pot agrava în această perioadă din cauza tentaţiilor "dulci", a consumului de sare în exces, dar şi a băuturilor alcoolice. Alimentele "grele" pentru stomac pot fi combinate sau înlocuite cu carne de pui sau de vită, brânzeturi (nesărate şi cu puţine grăsimi), legume, salate, care uşurează digestia şi previn constipaţia. Şi fructe.
Nu vă umpleţi farfuriile!
Indiferent de ora la care mâncăm, nu trebuie să ne umplem farfuria, precizează medicul Luca. Ideal ar fi ca, lângă friptura de miel, să alăturăm şi o salată de legume, stropită cu ulei de măsline, şi să nu mâncăm mai mult de două ouă pe zi. Deoarece multe persoane sunt tentate să bea mai mult alcool decât de obicei, este bine totuşi să nu depăşim măsura. Limita de alcool la bărbaţi este de două unităţi pe zi, în timp ce la femei este de o unitate (o unitate de alcool echivalează cu o sticlă de bere de 500 ml). Şpriţurile cu vin alb, apă plată şi sucurile dietetice sunt recomandate persoanelor care sunt la cură de slăbire. La sfârşitul zilei, decât să ne uităm la televizor, mai bine facem o plimbare de 30 de minute. Ajută la digestie şi ne asigură un somn liniştit.
Sfatul medicului
Dr Laurenţiu Luca, medic primar de medicină generală, ne recomandă să fim cumpătaţi atunci când vine vorba despre trecerea de la meniul de post la cel abundent, specific sărbătorii Paştelui. "Dacă persoanele sănătoase au voie să mănânce orice aliment, bineînţeles în cantităţi mici, cei cu diverse afecţiuni, cum sunt cele biliare, hepatice sau de pancreas, trebuie să se ferească de sosuri, maioneze, dar şi de carnea de miel, care conţine multe grăsimi."
Citește pe Antena3.ro