x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vaccin antigripal, anchetat

Vaccin antigripal, anchetat

de Magda Marincovici    |    02 Dec 2014   •   20:53
Vaccin antigripal, anchetat
Sursa foto: Victor Stroe
Agenţia Europeană a Medicamentului a cerut suspedarea din motive de precauţie a loturilor suspecte
Autorităţile sanitare italiene şi europene anchetează cauza decesului unor persoane în vârstă, survenit după injectarea a două tipuri de vaccinuri antigripale fabricate de compania Novartis.

De la început trebuie să precizăm că, potrivit purtătorului de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, farmacist Anca Crupariu, “vaccinul cu pricina nu se află în farmaciile din ţara noastră, iar în cadrul UE se comercializează în Italia, Austria, Germania, Spania”.

În legătură cu aceste “evenimente adverse grave”, apărute în Italia, după administrarea acestui vaccin, European Medicines Agency – EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului) a emis un comunicat, tradus şi postat pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, în care se precizează, printre altele că “autorităţile UE de reglementare în domeniul medicamentului investighează problemele care au determinat suspendarea utilizării a două loturi de vaccin în Italia. Până în prezent, nu există dovezi care să sugereze existenţa unei legături de cauzalitate între vaccin şi raportările de evenimente adverse grave. Suspendarea utilizării loturilor incriminate reprezintă o măsură de precauţie. Analiza include examinarea tuturor informaţiilor disponibile cu privire la vârsta şi starea de sănătate a pacienţilor afectaţi şi la medicamentele administrate concomitent”.

Referitor la această situaţie, apărută în plină campanie de vaccinare contra virusurulor gripale sezoniere, derulată în toate ţările UE, sunt în discuţie trei ipoteze, avansate chiar de Agenţia Italiană a Medicamentului: posibilitatea unui agent care a contaminat producţia de vaccin, o verigă slabă în lanţul de frig sau o reacţie alergică la anumite componente din acest vaccin care să fie la originea deceselor.

Totuşi, miniştrii sănătăţii din UE au făcut front comun în favoarea vaccinării, care, la ora actuală se confruntă cu un val uriaş de neîncredere din partea europenilor. Vaccinarea “este de o importanţă fundamentală” pentru sănătatea publică. “Noi nu putem să lăsăm garda jos”, a subliniat Beatrice Lorenzin, ministrul italian al sănătăţii.

În ţara noastră, la direcţiile judeţene de sănătate publică au ajuns primele loturi de vaccin antigripal. Este vorba de importul şi comercializarea a două tipuri de vaccin produse de două companii farmaceutice. Şi la noi, medicii pledează în favorarea vaccinării antigripale mai ales în cazul categoriilor de persoane vulnerabile: vârstnici (peste 65 de ani), femeile gravide, suferinzi de afecţiuni cronice, copiii, personalul sanitar, subliniază conf. dr. Alexandru Rafila, consilier al ministrului Sănătăţii.

×