x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vitamina D poate învinge gripa!

Vitamina D poate învinge gripa!

de Magda Marincovici    |    10 Noi 2014   •   21:08
Vitamina D poate învinge gripa!
Citricele, ceapa, usturoiul, varza, peştele ne apără de infecţiile respiratorii din sezonul rece

Atacul virusurilor, lipsa vitaminelor, mineralelor şi oligoelementelor provoacă o fragilizare a sistemului imunitar. Şi aşa se deschide poarta infecţiilor de sezon, în special gripei, acompaniată de complicaţii greu de tratat mai cu seamă în cazul copiilor, vârstnicilor şi bolnavilor cronici.  Foarte frecventă, în lunile sezonului rece, este carenţa de vitamina D, care nivelează răspândirea virusurilor gripale. Un studiu internaţional arată că o suplimentare a aportului de vitamina D reduce incidenţa infecţiilor respiratorii în cazul copiilor. “Din păcate, aportul zilnic recomandat în mod oficial este departe de a fi la înălţimea necesarului real”, spune Angelique Houlbert, dietetitician-nutriţionist şi autor al volumului “Stress, les solutions naturelles), citată pe site-ul revistei Top Sante. Observaţii similare sunt făcute şi referitor la lipsa de zinic, mai frecventă la femei. Acest oligoelement participă la sinteza proteinelor din globulele albe şi din anticorpi. Zincul este extrem de important în lupta contra virusurilor răcelilor de sezon şi, dacă vrem să ne ţinem la adăpost de acestea, evident că trebuie să ne asigurăm necesarul zilnic.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne-a spus în repetate rânduri că ”fructele de goji furnizeaza organismului 19 aminoacizi inclusiv 8 din cei esenţiali, 21 minerale, betaină, cantităţi mari de vitamina B / E şi acizi graşi. Vitamina B este esenţială pentru transformarea alimentelor în energie”.

Uleiuri esenţiale, echinacea

Pentru a acoperi necesarul de vitamina D, sunt recomandate sardinele sau macroul în ulei de măsline. Pentru zinc, mâncaţi fructe de mare, peşte, carne de pasăre, gălbenuş de ou, drojdie de bere. Tot ce produce stupul ne ajută să ne protejăm căile respiratorii superioare de virusuri şi efectele temperaturilor scăzute. Pentru a menţine un echilibru optim al floreie intestinale, sunt indicate iaurtul, sursă valoroasă de probiotice, varza, măslinele, brânzeturile fermentate. Nu uitaţi fructele şi legumele proaspete sau coapte. Uleiurile esenţiale de lămâie, eucalipt au efecte imunostimulatoare. Se recomandă o picătură pe un cub de zahăr, în fiecare dimineaţă, până în luna martie. Echinacea este consacrată pentru rolul ei de puternic imunistimulator asociat cu proprietăţi antivirale şi antibacteriene. Echinacea ne protjează de infecţiile respiratorii şi diminueaza severitatea simptomelor. Medicii recomandă ca, în lunile de iarnă, câte două săptămâni să facem o cură de comprimate de echinacea. Iată cum arată un top al principalelor alimentel care ne pot ajuta să trecem prin această iarnă fără răceli şi gripă: * Citrice: flavonoide şi vitamina C * Avocado: bogat în acizi graşi buni * Peşte gras: bogat în omega 3 şi pentru întreţinerea moralului * Varză: întăreşte imunitatea * Usturoi, ceapă: pentru antioxidanţi şi elemente antiinfecţii * Linte: contra oboselii * Fructe de goji: antioxidanţi şi anti nervozitat * Banana: elemente pentru susţinerea fizicului şi moralului * Castane: bogate în minerale * Mere, pere: bogate în vitamina C.

×