Anumite alimente au calitatea de a proteja inima! Diminueaza colesterolul, limiteaza riscurile hipertensiunii sau impiedica astuparea arterelor, la fel de eficient ca medicamentele.
Vitamine, minerale, antioxidanti, fibre, acizi grasi omega 3 sunt elementele de care organismul tau are nevoie pentru a se simti confortabil si sanatos. Toate acestea se gasesc in cateva alimente aflate la indemana ta. Consuma-le in mod constant si astfel iti vei proteja inima. Iata alimentele care nu trebuie sa lipseasca din meniul tau.
1. Migdalele
La persoanele adulte, consumul de aproximativ 30 de grame pe zi poate duce la scaderea de la 13 la 20% din colesterolul negativ! Un rezultat impresionant, cu nimic mai prejos fata de rezultatele unor medicamente. Migdala este un fruct uscat, prin urmare un aliment caloric, dar benefic in special pentru continutul sau de vitamina E, un antioxidant care protejeaza de ateroscleroza (infundarea arterelor). In plus, migdalele aduc si o cantitate de calciu deloc neglijabila. Sfat: pisate sau intregi, adauga-le in iaurturi sau branzeturile albe ori consuma-le intregi la micul dejun.
2. Uleiul de masline
Este bogat in grasimi nesaturate benefice arterelor. De multe ori este suficient sa se inlocuiasca in alimentatie toate grasimile saturate (unt, branza...) pentru ca aceste lipide foarte speciale din uleiul de masline contribuie la scaderea colesterolului negativ! Grasimile nesaturate sunt, de asemenea, prezente si in avocado sau in alune, dar uleiul de masline are avantajul de a aduce in plus polifenolii, substante care impiedica colesterolul sa se adune pe peretii arterelor. Sfat: nu e nevoie sa-l bei cu ceasca, dar gandeste-te sa-l adaugi sistematic la salate.
3. Plantele aromatice
Sunt bogate in antioxidanti care protejeaza celule de imbatranire. Mai mult, ofera o excelenta alternativa pentru sare, cu doar 2,4 mg de sodiu, cam cat incape intr-o lingura de ceai (doza pe care nimeni nu ar trebui s-o depaseasca pentru a evita hipertensiunea!). Sfat: cumpara-le proaspete sau uscate. Arpagicul si rozmarinul se combina minunat cu cartofii, patrunjelul cu ouale, salvia cu carnea de pasare.
4. Iaurturile naturale
S-a constatat ca persoanelor care consuma destul calciu si potasiu le scade tensiunea. Efectele iaurturilor naturale sunt testate in special la persoane cu hipertensiune, dar aceste lactate au aceleasi efecte binefacatoare si in cazurile normale, deci pot fi consumate preventiv. Sfat: mananca des iaurturi la micul dejun! In cazul in care nu agreezi acest aliment, ia un pahar de lapte semidegresat si amesteca-l cu alte preparate culinare, cum ar fi sosurile.
Citeste lista completa pe RevistaFelicia.Ro
Citeste si