Cercetătorii americani susţin că doze mici de acid acetilsalicilic (aspirina) ar putea mări şansele conceperii unui copil. O indicaţie specială au în acest sens femeile care au trecut prin experienţa unui avort. Noul studiu aduce dovezi potrivit cărora acidul acetilsalicilic ar fi capabil să redea femeilor şi astfel multor cupluri bucuria de a avea un copil. Deocamdată opiniile sunt împărţite. Pentru că sunt şi specialişti care au prescris doze mici de aspirină femeilor care au suferit un avort şi îşi doreau să rămână din nou însărcinate, dar acest tratament se pare că nu a dat roade.
Autorii studiului au selectat 1.000 de paciente dornice de a aduce pe lume un copil. Jumătate dintre acestea au primit o doză de acid acetilsalicilic, în timp ce cealaltă jumătate, placebo. Aproximativ o jumătate de an, medicii le-au monitorizat pe cele 1.000 de femei. La capătul acestei perioade, medicii au analizat diferenţele în privinţa numărului de avorturi. Procentele au fost aproape identice în cele două grupe de femei. Dar medicii au observat că femeile din grupa “cu aspirină”, care au pierdut sarcina, dar s-au străduit să rămână din nou gravide, au reuşit mult mai uşor acest lucru şi au dus până la capăt sarcina. Din totalul de 1.000 de femei, 62% din lotul “aspirină” au rămas însărcinat în decurs de şase luni, comparativ cu 53% din lotul “placebo”. Autorii acestui studiu, publicat recent în revista The Lancet, sugerează că acidul acetilsalicilic poate spori şansele conceperii unui bebeluş, mai ales în cazul femeilor care au suferit un avort. Explicaţia lor porneşte de la capacitatea aspirinei de a mări fluxul sanguin în uter. Acidul acetilsalicilic, denumirea internaţională comună, este un antiinflamator prescris de regulă contra durerilor şi febrei.
La ora actuală, majoritatea specialiştilor numesc adicul acetilsalicilic medicament-minune, medicamentul cardiacilor, cu un consum anual estimat, la nivel mondial, la aproape 40.000 de tone. Astfel, acest medicament şi-a dovedit eficienţa în reducerea cu 25% a riscului de infarct şi atac cerebral, la prevenirea demenţei şi a maladiei Alzheimer, a cancerului de prostată şi colon. Dar, atenţie, această moleculă reduce coagularea sângelui. Şi ca orice medicament şi în acest caz trebuie respectat modul de administrare prescris de medic şi, evident, evitată automedicaţia.
Citește pe Antena3.ro