Este sezonul catinei si al maceselor. De aceea, dr. Larisa Ionescu-Calinesti ne propune o combinatie vitaminizanta: ulei de catina, pulbere de macese, propolis, polen si miere. Acest amestec de polivitamine naturale creste capacitatea de aparare a organismului inainte de venirea frigului. De ce? Pentru ca macesele si catina exceleaza in primul rand prin continutul de vitamina C: 100 g macese contin 0,5-1 g vitamina C, in vreme ce aceeasi cantitate de catina 1,5 g vitamina C. In acelasi timp sunt o sursa extraordinara de vitaminele A, E, B1, B2, K, PP, microelemente (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier). Acesta este motivul pentru care macesele si catina au efecte tonice, fiind recomandate in convalescente, la intrarea si la iesirea din anotimpul rece.
ANTIOXIDANT. Uleiul de catina contine licopen pigmentul natural care da culoarea fructelor si care are proprietati antioxidante, antitumorale si de reducere a colesterolului. In fructele de catina se gaseste de asemenea quercitina, o substanta antioxidanta, analgezica, antiastmatica, antibacteriana. Datorita acestor substante, catina este recomandata in cazul cataractei, gastritelor, faringitelor, psoriazisului, obezitatii. | IMUNITATE. Pentru intarirea sistemului imunitar, folositi macesele sub forma de pulbere. In cazul infuziilor, la temperaturi de 80-90 de grade, vitamina C este distrusa. Pulberea poate fi inghitita cu putina apa, in doze de cate o jumatate de lingurita de trei-patru ori pe zi, intre mese. Pentru ca vitamina C sa se pastreze putem pregati un macerat la rece. La o cana cu apa rece se pune o lingurita de pulbere de macese, se lasa de seara pana dimineata, apoi se strecoara si se indulceste cu miere. |