x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Catina si macese, vitamine de sezon

Catina si macese, vitamine de sezon

11 Apr 2006   •   00:00

Este sezonul catinei si al maceselor. De aceea, dr. Larisa Ionescu-Calinesti ne propune o combinatie vitaminizanta: ulei de catina, pulbere de macese, propolis, polen si miere. Acest amestec de polivitamine naturale creste capacitatea de aparare a organismului inainte de venirea frigului. De ce? Pentru ca macesele si catina exceleaza in primul rand prin continutul de vitamina C: 100 g macese contin 0,5-1 g vitamina C, in vreme ce aceeasi cantitate de catina – 1,5 g vitamina C. In acelasi timp sunt o sursa extraordinara de vitaminele A, E, B1, B2, K, PP, microelemente (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier). Acesta este motivul pentru care macesele si catina au efecte tonice, fiind recomandate in convalescente, la intrarea si la iesirea din anotimpul rece.

Cura de crestere a imunitatii dureaza 10 zile, in care este bine sa asociem ceaiul de macese (doua-trei cani pe zi) si uleiul de catina (doua-trei lingurite pe zi). "Ceaiul se pregateste din 5 g de macese uscate la o cana cu apa fierbinte. Se beau doua-trei cani pe zi, nu mai mult, pentru ca in cantitati mari, aportul de vitamina C poate favoriza aparitia calculilor renali", avertizeaza dr. Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist medicina interna, cu competenta in apifitoterapie si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. De asemenea, macesele sunt recomandate si sub forma de sirop: o lingurita de doua-trei ori pe zi, timp de trei saptamani.

Pe langa calitatea de vitaminizant puternic, macesele si catina au si proprietati astringente, antidiareice. Sunt bune protectoare vasculare in cazul sindromului picioarelor obosite, in cazul varicelor. Uleiul de catina este recomandat de asemenea in tratarea bolilor digestive, in tratamentul ulcerului gastric si duodenal, al diareei, urticariei si starilor alergice, in afectiunile neuroendocrine, reumatismale, afectiunile hepatice, impotriva alcoolismului, anemiei, asteniei.

ANTIOXIDANT. Uleiul de catina contine licopen – pigmentul natural care da culoarea fructelor si care are proprietati antioxidante, antitumorale si de reducere a colesterolului. In fructele de catina se gaseste de asemenea quercitina, o substanta antioxidanta, analgezica, antiastmatica, antibacteriana. Datorita acestor substante, catina este recomandata in cazul cataractei, gastritelor, faringitelor, psoriazisului, obezitatii. IMUNITATE. Pentru intarirea sistemului imunitar, folositi macesele sub forma de pulbere. In cazul infuziilor, la temperaturi de 80-90 de grade, vitamina C este distrusa. Pulberea poate fi inghitita cu putina apa, in doze de cate o jumatate de lingurita de trei-patru ori pe zi, intre mese. Pentru ca vitamina C sa se pastreze putem pregati un macerat la rece. La o cana cu apa rece se pune o lingurita de pulbere de macese, se lasa de seara pana dimineata, apoi se strecoara si se indulceste cu miere.

×
Subiecte în articol: catina macese terapii complementare