Planta originară din Mexic şi Peru, tomata sau roşia (Licopersicum esculentum L), a fost aclimatizată şi cultivată astăzi pe mai toate meridianele globului.
Sub aspectul compoziţiei chimice, o roşie conţine în medie 94% apă, 0,6% săruri minerale, 5,4% substanţe organice şi multe vitamine. Mai mult, roşiile conţin 1% proteine, 3,4% zaharuri, 0,27% celuloză, 0,35% acizi, 0,15% grăsimi, 0,13% pectine, 0,07% glicozizi, 0,03% amidon. Valoarea energetică a roşiilor este cuprinsă între 22 şi 26 de calorii la 100 g şi este confirmată de compoziţia ei chimică.
Deşi roşiile singure nu pot fi considerate drept aliment de bază, marele lor merit este de a stimula apetitul prin aspectul şi culoarea lor. Cu cât culoarea roşiilor este de un roşu mai închis, cu atât sunt mai bogate în licopen decât în caroten. În schimb, roşiile necoapte conţin salonină, substanţă care.................................
Citeste continuarea AICI.